fbpx

FORMIRANA KOMISIJA: Oko 40 prijava u vezi s lažnim diplomama u Crnoj Gori

Ministarstvo prosvete Crne Gore podnelo je u prethodne dve i po godine deset krivičnih prijava protiv lica koja su pokušala da nostrifikuju falsifikovanu diplomu nekog stranog fakulteta, a zbog sumnje da su doneli falsifikovane diplome stranih srednjih škola, to ministarstvo je podnelo prijave protiv 30 lica, pišu podgoričke "Vijesti".

Kako je "Vijestima" potvrđeno u tom resoru, radi se uglavnom o ustanovama srednjeg i visokog obrazovanja država regiona.

Zbog toga je, nezvanično je saopšteno iz resora kojim rukovodi Damir Šehović, nedavno formirana Komisija, koja će analizirati važeći zakonodavni okvir u vezi sa priznavanjem inostranih obrazovnih ustanova, ali i pronaći model da se tržišta obrazovanja i rada dodatno zaštite.

Preciziraju da je u u prethodne dve i po godine odbijeno više od 60 zahteva za priznavanje diploma inostranih fakulteta.

- Bilo iz razloga što je isprava izdata na nelicenciranoj ustanovi ili da postoji sumnja da se radi o falisfikovanoj ispravi. U istom periodu, upravo zbog sumnje u falsifikat, podneseno je 10-ak krivičnih prijava - navode iz Ministarstva.

Ističu da je od početka 2017. godine taj resor odbio da prizna 30 diploma srednjoškolskih ustanova.

Podsećaju da se godišnje nostrifikuje oko 2.000 diploma, te da se uglavom radi o državama okruženja.

Zakon o nostrifikaciji inostranih obrazovnih isprava primenjuje se od 2008. godine.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.