Zajednička budućnost u EU

CETINJE, 8. jula 2010. (Beta) - Predsednici Srbije i Crne Gore, Boris Tadić i Filip Vujanović, saglasili su se u četvrtak da je budućnost dve zemlje u Evropskoj uniji.

Vujanović je na konferenciji za novinare posle sastanka na Cetinju rekao da je Tadiću preneo "odlučnost Crne Gore da ubrzano ide prema NATO integraciji" i očekivanje Podgorice da Beograd razume tu važnu "integracionu potrebu Crne Gore".

Tadić je kazao da Beograd "potpuno otvoreno i iskreno podržava nameru Crne Gore da postane punopravna članica NATO-a", ali da će Srbija zadržati neutralan status.

On je rekao da Srbija želi da doprinese ostvarivanju najvišeg stepena bezbednosti u regionu i da je konkretan rezultat njegove posete Crnoj Gori zajednička spremnost dve države da potpišu sporazum o međusobnom izručenju osumnjičenih i optuženih za organizovani kriminal i korupciju.

Tadić je naveo da Srbija "ne pokazuje razumevanje" za crnogorsku odluku da prizna Kosovo i da ona ima i praktičnu posledicu a to je pitanje razgraničenja. Tadić je rekao da je sa sagovornicima u Crnoj Gori razgovarao o pitanjima razgraničenja u regionu i u tom smislu ocenio da ostaju neka otvorena pitanja razgraničenje Srbije s Hrvatskom, BiH, Crnom Gorom i Makedonijom.

Pogledajte još