PREPOZNAJTE SEDAM SIMPTOMA: Da li ste intolerantni na laktozu?

Laktoza se nalazi u mnogim namirnicama - mleku, siru, jogurtu, svežem siru... ali i u čokoladi i mnogim drugim proizvodima.

Ipak, mnogi ljudi ni ne znaju da pate od intolerancije na laktozu. Simptomi nisu tako jaki kao kod alergije, kada može da bude ugrožen i život, pa često i dalje konzumiraju mleko i mlečne proizvode, a telo pati.

Ako sumnjate, evo koji neprijatni simtomi bi mogli da budu pokazatelj da je ipak reč o intoleranciji na laktozu!

1. Nadutost

Jedan od tipičnih simptoma netolerancije na laktozu je nadutost. Ugljen dioksid i metan sakupljaju se u crevima i zaslužni su za jaku nadutost.

2. Bol u stomaku

Ako patite od gasova i nadutosti, naravno da ne možete sebi da olakšate u svakom trenutku. Na primer, ako ste u društvu. Međutim, to ima svoje posledice: prilikom zadržavanja gasova, creva se napinju i izazivaju bol i čudne zvukove.

3. Grčevi u stolmaku

Jedan od simptoma intolerancije na laktozu definitivno su grčevi u stomaku.

4. Dijareja

Još jedan simptom intolerancije na laktozu je dijareja. Telo nije sposobno da razgradi laktozu u tankom crevu, pa se to događa u debelom crevu. Pritom nastaje, između ostalog, mlečna kiselina, zbog koje se nakuplja voda u probavnom traktu, pa nastaje proliv.

5. Zatvor

Možda zvuči kontradiktorno, ali vremenom zbog intolerancije na laktozu dolazi i do zatvora. To može da se desi kad u crevima zbog intolerancije nastane metan. Creva zbog gasova rade sporije i dolazi do neprijatnog zatvora.

6. Mučnina i povraćanje

Pošto je zbog nemogućnosti tela da razgradi laktozu probavni sistem ekstremno opterećen, dolazi do mučnine, a u težim slučajevima i do povraćanja.

7. Glavobolja i vrtoglavica

Netipični simptomi intolerancije na laktozu su glavobolja i vrtoglavica. Nije potpuno razjašnjeno zašto dolazi do tih simptoma, ali moguće je da zbog laktoze u debelom crevu nastaju materije koje putem krvi dospevaju u celo telo i tako uzrokuju probleme.

Izvor: Miss7.24sata.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.