RAZDVAJANJE CRKVE I DRŽAVE: Grčka namerava da ukloni sveštenike sa platnog spiska vlade

Vlada Grčke i Ortodoksna crkva postigle su uslovni sporazum da se oko 10.000 sveštenika i pomoćnog osoblja ukloni sa platnog spiska vlade, čime se otvara put ka jasnijem razdvajanju crkve i države.

Sporazum su postigli grčki premijer Aleksis Cipras i arhiepiskop Jeronimos, i po njemu će država u buduće isplaćivati subvenciju posebnom crkvenom fondu za isplatu plata sveštenika, prenosi Rojters.

Sporazum takođe predviđa rešenje višedecenijskog spora oko imovine između grčke države i crkve, koja je jedan od najvećih vlasnika nekretnina u zemlji.

Grčki kreditori su dugo pokušavali da nagovore vladu da proda imovinu i smanji broj zaposlenih u javnom sektoru.

Prema postojećem sistemu, plate sveštenika (oko 200 miliona evra godišnje) isplaćuju se direktno iz državnog budžeta, kao i zaposlenima u javnom sektoru.

U utorak postignut sporazum mora da bude usvojen i na sednici vlade, u parlamentu,a treba da ga usvoje i crkveni velikodostojnici.

Udruženje grčkih sveštenika već je najavilo da će se suprotstaviti svakom pokušaju da im se ukine status državnih službenika.

Grčka pravoslavna crkva već vekovima ima vodeću ulogu u životu države i po ustavu pravoslavlje se smatra zvaničnom religijom.

Uslovni sporazum postignut danas poklapa se sa raspravom u parlamentu o ustavnim promenama, prenosi britanska agencija.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.