Traži se ocena zakona o podsticanju građevinske industrije

BEOGRAD, 9. jula 2010. (Beta) - Koalicija za nadzor javnih finansija i organizacija Transparentnost Srbija podneli su Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o podsticanju građevinske industrije u uslovima ekonomske krize.

Skupština Srbije usvojila je taj zakon 1. jula.

U saopštenju Koalicije za nadzor javnih finansija navodi se da su odredbe zakona u suprotnosti sa Ustavom Srbije, Zakonom o javnim nabavkama, Sporazumomom o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Dodaje se da suspendovanje nekih od najznačajnijih odredbi Ustava, zakona i sporazuma kojima se obezbeđuje transparentnost procedura, jednak pravni položaj svih ponuđača i poštovanja principa konkurencije predstavlja "otvoren poziv za korupciju", podržan od strane najviših državnih institucija.

"Vlada, skupština i predsednik Srbije nisu dobili mandat da promovišu korupciju i van snage stavljaju Ustav Srbije i ratifikovane međunarodne sporazume, niti da u pitanje dovode evropsku budućnost zemlje", navodi se u saopštenju.

Pogledajte još