MOJE PUTOVANJE IZ SNOVA: Ivan Golušin – Pariz

Popularno TV lice Ivan Golušin magistrirao je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, odsek književnost i jezik. Novinarske korake započeo u svom rodnom gradu na Radio Kikindi. Na televiziji je od 1996. godine, najpre je radio na TV Novi Sad plus, a od 2000. godine živi u Beogradu. Radio je brojim televizijama: Politika, Košava i Avala. Već godinama ga gledamo kao voditelja informativnih emisija TV Pink - Nacionalni dnevnik i Infotop. Dugo je bio zaposlen kao PR u izdavačkoj kući Vulkan i te godine pamti kao najlepši i najkorisniji spoj književnosti i medija. Kada ugrabi slobodno vreme, otisne se na putešestvija, a našim čitaocima opisao je jedan od najlepših gradova sveta, Pariz, u kojem je boravio sa bratom Zoranom koji je Ivanu posetu Parizu darivao kao rođendanski poklon. U redovima koji slede, čitaoci mogu da, kroz Ivanov prikaz grada svetlosti i romantike, osete čari Pariza.

SMEŠTAJ – kakav smeštaj je, po vašem mišljenju, najbolje rešenje?

- Posle tačno deset godina, polovinom septembra bio sam u Parizu. Imao sam sreću da je bilo veoma toplo, tako da sam sedam dana uživao u lepom vremenu i svim čarima koje nudi Grad svetlosti. Bili smo smešteni u malom hotelu preko puta Kongresnog centra, na nekoliko minuta hoda od Trijumfalne kapije. Kad god mogu, za putovanja biram i skromniji hotel, ali važno je da je u centru, kako bih što manje koristio gradski prevoz.

HRANA – koja su vam bila omiljena jela/lokalni specijaliteti na tom putu?

- Duh ovog grada ogleda se i u čuvenom kroasanu sa kafom, koji je najukusniji dok se jede u kafiću u nekoj šetačkoj zoni sa pogledom na nasmejane ljude i grad koji, definitivno, nikada ne spava. Naravno, odvojite dosta novca za ovakvo putovanje, jer nije Pariz bez razloga jedan od najskupljih gradova.

AKTIVNOSTI – kako ste najradije provodili slobodno vreme?

- Prvi kontakt, po dolasku u grad, bio je sa Trijumfalnom kapijom i Jelisejskim poljima. Najpoznatija šoping ulica, zvanično najskuplja u Evropi, bila je prepuna nasmejanih i raspoloženih tirusta, mnoštvo različitih jezika i francuska muzika koja je dopirala iz kafića, najavili su nezaboranu nedelju. Posle dva kilometra, koliko je dugačka, nalazi se Trg Konkord, istorijski veoma važno mesto za Francusku. To je odličan uvod u ono što posetioce očekuje u nastavku šetnje – ulazak u park Tuilijer posle koga je impresivni Luvr, jedan od najpoznatijih muzeja na svetu. Preporučujem vožnju otvorenim turističkim autobusima, jer jasno imate sliku o svim mestima koje ne smete propustiti, od Monmartra, čuvene boemske četvrti sa nadaleko poznatim kabareom Mulen ruž, preko crkve Sakr Ker i stepenica sa kojih se pruža pogled na panoramu grada, katedrale Notr Dam na ostrvu Sene, do zadivljujućeg Ajfelovog tornja. Vožnja Senom je posebna atrakcija, jer ovu metropolu vidite i sa reke. Tih dana su se održavali Dani Japana u Parizu, te je dve večeri Ajfelova kula bila osvetljenja motivima ove daleke zemlje. Neverovatno je videti kako jedan gigant od gvožđa, visok 324 metra, zahvaljući svetlosnim animacijama, postaje poput igračke od pliša. Centar Pompidu, Defons – novi deo Pariza, tunel u kom je stradala Ledi Dajana, Luksemburški park, Bastilja, Olimpija, samo su neka od mesta koje morate videti. Za razliku od mog prošlog boravka, sada sam stekao utisak da je znatno čistiji i mirniji, jer je bezbednost podignuta na mnogo viši nivo, pa svaki turista dobija potrebnu vrstu sigurnosti.

NEXT TRIP – gde planirate sledeće da otputujete?

- Moje naredno putovanje je Jerusalim i ne mogu da dočekam. Biće to moj prvi odlazak u Izrael.

Autor: Mario Badjuk
Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još