PARIZ DANAS CENTAR SVETA: Obeležen vek od kraja Velikog rata

U Parizu je danas kod Trijumfalne kapije održana centralna ceremonija obeležavanja završetka Prvog svetskog rata.

Ceremoniji su prisustvovali lideri oko 80 država, pobednica i poraženih u Velikom ratu, šefovi država i vlada sa svih pet kontinenata sveta, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Francuski predsednik Emanuel Makron održao je govor pred okupljenima. On je pozvao svetske lidere da potvrde svoju odgovornost za mir i deci prenesu "svet o kakvom su prošle generacije sanjale".

- Nove ideologiije manipulišu religijama, dok istorija preti da ponovi svoj tragični tok - upozorio je on u govoru na centralnoj ceremoniji, a zatim podsetio da su 11. novembra 1918. u 11 sati ujutro, pre tačno sto godina, u Parizu i celoj Francuskoj odjeknule trube i zazvonila zvona koja su označila primirje.

- Moramo se setiti te ogromne povorke boraca koji su došli iz celog sveta jer je Francuska za njih predstavljala vrednosti koje su cenili. Tokom te četiri godine Evropa je umalo izvršila samobistvo - sa deset miliona poginulih i šest miliona ranjenih, a mnogi od onih koji su se iz rata vratili izgubili su svoju mladost, ideale, radost življenja - rekao je predsednik.

Makron je zahvalio prisutnim svetskim liderima "što su se danas okupili kao braća", ali je zaključio da ovaj skup ne treba da bude samo "skup jednog dana".

- Živeo mir, živele slobodne zemlje, živela Francuska - tim rečima je francuski predsednik završio svoj govor, nakon čega je položio venac i zapalio plamen kod Spomenika neznanom junaku.

Izvor: B92
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još