SLOBODNA ZONA: Održana premijera filma "Srbenka"

U subotu je na festivalu Slobodna Zona u prepunoj sali Doma omladine Beograda održana premijera filma "Srbenka" reditelja Nebojše Slijepčevića, nakon čega je usledio razgovor između publike i reditelja.

Ovo uveliko nagrađivano ostvaranje proglašeno dokumentarcem godine u Kanu i nagrađeno Srcem Sarajeva za najbolji dokumentarni film, kao i Nagradom publike na Sarajevo film festivalu, ni mnogobrojne posetioce u Beogradu nije ostavilo ravnodušnim.

Film prati predstavu reditelja Olivera Frljića o slučaju Aleksandre Zec, devojčice srpske nacionalnosti koja je 1991. godine ubijena u centru Zagreba. Naslovnu ulogu u predstavi igrom slučaja dobija dvanaestogodišnja glumica iz Rijeke srpskog porekla - Nina.

- Da se Nina nije pojavila, to bi bio samo nekakav trejler nekog filma koji bi bio potpuno drugačiji - istakao je Nebojša Slijepčević u razgovoru sa beogradskom publikom.

Filmski festival Slobodna Zona traje do 12. novembra, a ceremonija svečanog zatvaranja i proglašenje pobednika u međunarodnoj, regionalnoj i selekciji 14+, zakazano je za ponedeljak od 19h u Dvorani Kulturnog centra Beograda, nakon čega će biti prikazan film "S ljubavlju Sesil".

Pored "Srbenke" i filma zatvaranja, selektorski tim Slobodne Zone za poslednji dan festivala preporučuje filmove: "Tri identična stranca" o trojkama koje su po rođenju razdvojene i date na usvajanje u različite porodice, a čija je priča postala globalna senzacija; "Kapetan" koji je urađen po istinitoj priči o devetnaestogodišnjem nemačkom vojniku koji je u poslednjim nedeljama Drugog svetskog rata postao monstrum od kojih je bežao; "Fortuna" - priča o četrnaestogodišnjoj devojčici iz Etiopije koja gubi kontakt sa roditeljima od trenutka kada se iskrcala na obalu Italije; "Utoja 22. juli" - snimljen u jednom kadru iz perspektive žrtava krvavog pohoda desničara Andreasa Brejvika koji je na ostrvu Utoja 22. jula 2011. ubio 77 ljudi.

Izvor: Promo
Foto: Dule Jelen

Pogledajte još