Na Francuskom vojnom groblju u Beogradu polaganjem venaca obeležena stogodišnjica od završetka Prvog svetskog rata

Povodom obeležavanja stogodišnjece od završetka Prvog svetskog održana je ceremonija na Francuskom vojnom groblju u Beogradu na kojoj su prisustvovali ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar bez portfelja Nenad Popović, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, te brojni predstavnici stranih ambasada u Srbiji, Vlade Srbije, Vojske Srbije i potomci ratnika.

Ceremonija je bila posebno svečana jer joj je prisustvovala i vojna delegaciju od 19 članova koji predstavljaju pukove proizašle iz jedinica koje su učestvovale u bitkama na Solunskom frontu.

Današnji 4. oklopni puk iz Gapa, 3. puk mornaričke pešadije iz Vana, 1. strani puk iz Obanja (Legije stranaca), 1. puk afričkih lovaca iz Kanžiera, 1. puk spahija iz Valensa, 1. puk mornaričke pešadije iz Angulema i 93. puk alpske artiljerije iz Varsa (4ème Régiment de Chasseurs de Gap, 3E Régiment d’Infanterie de Marine de Vannes, le 1ER Régiment Etranger d’Aubagne, le 1ER Régiment de Chasseurs d’Afrique de Canjuers, le 1ER Régiment de Spahis de Valence, le 1ER Régiment d’Infanterie de Marine d’Angoulème i 93E Régiment d’Artillerie de Montagne de Varces) direktni su naslednici jedne slavne vojničke tradicije i jedinica koje su se borile na ovim vojnicima, sa srpskom vojskom, a sećanje na tu tradiciju sa ponosom neguju.

Osim tradicionalnog polaganja venaca, izvođenja pesme "Kreće se lađa francuska" koju je izveo hor Francuske škole u Beogradu, te minuta ćutanja francuskim vojnicima sa Solunskog fronta, kao i govora ambasadora Frederika Mondolonija, ove godine u programu su bili i počasni pozdrav zastavi 4. puka Afričkih lovaca i smotra francuskih vojnika.

Ceremoniji je prisustvovao i počasni gost, general-potpukovnik Barera, zamenik komandanta Kopnene vojske Republike Francuske, koji je veliki poznavalac francusko-srpskog savezništva u Prvom svetskom ratu. Naime, on je postavio spomen-tablu francuskim i srpskim borcima na Dobrom Polju pre više od trideset godina, a ove godine je ponovo bio na Dobrom Polju u okviru obilaska poprišta borbi u Prvom svetskom ratu koji je organizovala Vojna akademija.

Autor: Naldanu.com
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.