TVORAC MARVELOVIH JUNAKA: Preminuo Sten Li

Velikan zaslužan za planetarnu popularnost Marvela, Stenli Martin Liber, poznatiji kao Sten Li, preminuo je danas u 95 godini, saopštila je njegova ćerka.

Prema informacijama, vozilo Hitne pomoći je, u jutarnjim satima po lokalnom vremenu, stiglo do njegovog doma u Holivodu i on je brzo prebačen u bolnicu u kojoj je nešto kasnije preminuo.

Li je bolovao od nekoliko zdravstvenih tegoba u proteklom periodu, a ove godine istovremeno se borio s upalom pluća i problemima sa vidom, napominje TMZ.

On je 1961. godine osnovao Marvel sa Džekom Kirbijem, a njihov prvenac bila je legendarna "Fantastična četvorka". Nakon toga, kreirao je i brojne druge junake uz koje su odrastale, a i dalje odrastaju generacije, poput Spajdermena, Crnog pantera, Hulka, Iks-Mena i Osvetnika. Takođe, pojavljivao se u svim Marvelovim filmovima.

Ipak, njegov odnos prema Marvelu naišao je na poteškoće kada se dogodio potpuni osvrt prema Holivudu. Čak je 2002. godine i tužio kompaniju za honorar koji je tvrdio da mu sleduje zbog prvog Spajdermen filma. Tri godine kasnije postignut je dogovor i isplaćen mu je novac u iznosu od 10 miliona dolara.

Njegova supruga, sa kojom je bio u braku od 1947. godine, Džoan, preminula je prošle godine, a iza njih je ostala ćerka Džej Si koja je za TMZ poručila:

- Mog oca su voleli svi obožavaoci. Bio je najbolji, jedan od najpristojnijih ljudi.

Potvrdu takve izjave sada je moguće pronaći i po društvenim mrežama koje su, od kako se pročulo da je Li preminuo, preplavljene objavama ljudi širom planete koji putem njih odaju poslednje pozdrave legendi strip industrije.

Koliko uticaj na svet je imao njegov rad ogleda se i u činjenici da mnogi ne pišu samo poruke saučešća, već objavljuju nadasve potresne ispovesti iz svog života, protkane načinima na koji su im Lijevi junaci pomogli da prevaziđu poteškoće, ali i susretima sa velikanom oko čega postoji i zajednička nota - svi tvrde da su bili donekle iznenađeni, ali veoma insiprisani s obzirom na to da je, kako kažu, bio izuzetno fin, strpljiv i prijatan čovek.

Poštovanje drugih svakako je nešto što je izdvajalo Lija. Čak i u njegovom radu primetno je da je umeo da herojima dodeli ljudske osobine čime bi ih približio čitaocima i prikazao da savršenost kao takva ne postoji. Takođe, kroz stripove se nebrojano puta borio protiv muka koje more planetu prikazujući da su deskriminacija, predrasude, nepravde i druge more modernog društva neprihvatljive. Dobitnik je mnogih nagrada, a interesantan je podatak i da je vodio računa da svi koji su učestvovali u kreiranju sadržaja budu potpisani.

Izvor: Blic.rs
Foto: Larry King-Printscreen/Youtube

Pogledajte još