Hapšenje Mladića neophodno za kredibilitet EU

BERLIN, 10. jula 2010. (Beta-AFP) - Glavni tužilac Haškog tribunala Sergž Bramerc izjavio je da je hapšenje Ratka Mladića "neophodno za kredibilitet Evropske unije", prenosi u subotu nemački dnevnik Velt.

"Bez pravosudnog rada nema pomirenja i stabilnosti na Balkanu i to onda ostaje samo teoretska stvar", ocenio je Bramerc u intervjuu za Velt. Hapšenje Mladića "ostaje test za kredibilitet EU", rekao je tužilac.

Bramerc je rekao da nekim političarima, koji mu kažu da je rat u BiH bio pre 15 godina, da je stabilnost Balkana važna i da treba gledati u budućnost, kaže da treba razgovarati s onima koji su preživeli masakr u Srebrenici. "Za te žrtve, to nije nešto od juče. To je svaki dan", rekao je Bramerc i izrazio zabrinutost što je u "Srbiji oko 65 odsto populacije protiv Mladićevog hapšenja".

"Nije normalno da oni koji se smatraju odgovornim za najozbiljnije zločine na evropskom tlu posle Drugog svetskog rata budu viđeni kao heroji u jednom delu stanovništva", dodao je Bramerc. U Srebrenici se u nedelju obeležava 15 godina genocida nad više od 8.000 Bošnjaka u leto 1995. godine.

Pogledajte još