ZA SVAKO DETE NAJBOLJI POČETAK: Poseta novoopremljenom razvojnom savetovalištu u Domu zdravlja Zvezdara

Razvojno savetovalište Doma zdravlja Zvezdara koje je u periodu 2017 - 2018. godine opremljeno novim nameštajem po meri dece i didaktičkim sredstvima za rad sa decom, danas su posetili direktorka UNICEF-a u Srbiji Ređina De Dominićis, pomoćnica ministra zdravlja dr Vesna Knjeginjić i kreator brenda VODAVODA Vojin Đorđević.

Savetovalište je opremljeno u okviru programa „Unapređenje primarne zdravstvene zaštite za podršku razvoju dece u najranijem detinjstvu u Beogradu“, kako bi stručnjaci bili u prilici da unaprede svoja znanja i veštine za prepoznavanje problema u razvoju male dece, planiranju i pružanju potrebne podrške deci sa teškoćama i smetnjama u razvoju i njihovim roditeljima.

- U najranijem detinjstvu, od rođenja do treće godine, postavljaju se temelji za životne uspehe, zdravlje i blagostanje. Ovo je period kada je mozak deteta najpodložniji za nova učenja, ali i najspremniji da potpuno ili delimično nadoknadi razvojna kašnjenja uzorkovana različitim negativnim uticajima pre, tokom i nakon rođenja deteta. Period ranog detinjstva je najznačajnija razvojna faza u životu svake osobe, a za decu sa teškoćama i smetnjama u razvoju ovaj period je nezamenjiv. Zato je ulaganje u razvoj u ranom detinjstvu, a posebno u usluge rane identifikacije i ranih intervencija, jedan od prioriteta UNICEF-ovog rada sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije. Zahvaljujemo našem korporativnom partneru VODAVODA za posvećeno ulaganje u rani razvoj dece i značajni doprinos koji daju u ovoj oblasti - poručila je Ređina De Dominićis, direktorka UNICEF-a.

Program „Unapređenje primarne zdravstvene zaštite za podršku razvoju dece u najranijem detinjstvu u Beogradu” koji je tokom 2017-2018. godine sprovođen u partnerstvu sa Udruženjem pedijatara Srbije i 15 beogradskih domova zdravlja je razvijen u okviru programa saradnje Ministarstva zdravlja i UNICEF-a. Usmeren je na unapređenje kapaciteta zdravstvenog sistema za podršku razvoju dece u najranijim godinama života. Program je usklađen sa Uredbom o Nacionalnom programu za unapređenje razvoja u ranom detinjstvu koji je Vlada Republike Srbije usvojila 2016. godine, a aktivnosti programa su deo Memoranduma o saradnji između Grada Beograda i UNICEF-a u Srbiji.

- Prema poslednjem pregledu Instituta za javno zdravlje, u Srbiji postoji 35 razvojnih savetovališta koja imaju različite kapacitete. Zato intenzivno radimo na unapređenju i osavremenjivanju njihovog rada. Želimo da omogućimo da svako dete sa teškoćama i smetnjama u razvoju i njihovi roditelji još od prvih dana života deteta imaju pristup ovim veoma važnim uslugama. Verujemo da će uskoro svaki okrug u Srbiji imati barem jedno kvalitetno razvojno savetovalište - istakla je dr Knjegnjić.

Prisutnima se obratila i direktorka Doma zdravlja Zvezdara, dr Dragana Trifunović Balanović.

- Razvojno savetovlište doma zdravlja Zvezdara pruža usluge porodicama i deci još od 1980. godine. Mi smo uvek nastojali da primenimo najnovija znanja u pružanju usluga ranog prepoznavanja i rane intervencije kako bismo osigurali da kroz rad sa stručnim timom deca dobiju najbolju podršku, a roditeljI najkvalitetnije savete na koji način da podstiču razvoj svoje dece kroz svakodnevne životne aktivnosti - rekla je dr Dragana Trifunović Balanović.

Zahvaljujući korporativnom partnerstvu UNICEF-a u Srbiji i kompanije VODAVODA, obnovljena su razvojna savetovališta u domovima zdravlja Zvezdara i Lazarevac, i opremljena novim nameštajem i didaktičkim sredstvima. Ovo partnerstvo je omogućilo i dodatnu obuku za 104 pedijatara i zdravstvenih saradnika iz razvojnih savetovališta u Beogradu.

Zdravstveni radnici imaju jedinstvenu mogućnost da edukuju roditelje kako da podstiču razvoj svoje dece, da uoče rana odstupanja u razvoju, i da na vreme mobilišu ostale stručnjake za zajedničku pomoć porodici. Uz podršku kompanije VODAVODA, još 15 000 dece iz opština Zvezdara i Lazarevac će moći da koriste poboljšanu uslugu razvojnih savetovališta.

- Voda je jedan od osnovnih resursa za život. U kompaniji VODAVODA imamo proizvod koji je prepoznat po kvalitetu i želimo da doprinesemo dobrobiti dece koja prvih dana života treba da dobiju neophodne usluge koje će im obezbediti zdrav i produktivan život. Uz UNICEF podržavamo nacionalna nastojanja da svako dete u našoj zemlji ostvari svoj potencijal i vodi srećan i produktivan život. Misija nam je da radimo na podizanju svesti svakog pojedinca o značaju ulaganja u decu od najranijeg uzrasta, jer time mi pravimo najbolji osnov da u budućnosti imamo zdravu i uspešnu naciju - kaže kreator brenda VODAVODA Vojin Đorđević.

Tokom 2017-2018. godine, zahvaljujući programu „Unapređenje primarne zdravstvene zaštite za podršku razvoju dece u najranijem detinjstvu u Beogradu“, više od 3 600 dece i 7 000 roditelja u Beogradu dobilo je unapređene usluge pedijatara u oblasti ranog razvoja. Svako peto dete je zbog uočenih razvojnih rizika, teškoća i smetnji upućeno u razvojna savetovališta, a više od trećine je, već u kratkom periodu praćenja, pokazalo napredak u razvoju.

Izvor: Promo
Foto: ©UNICEF Serbia/2018/Shubuckl

Pogledajte još