U Srebrenici počela komemoracija

SREBRENICA, 11. jula 2010. (Beta) - U Srebrenici je u nedelju nešto posle 11 sati počelo obeležavanje 15. godišnjiča od ubistva više od 8.000 Bošnjaka u julu 1995. godine u tom gradu.

Komemoraciji prisustvuje više desetina hiljada ljudi. Među prisutnima su predsednici i premijeri iz vise evropskih i susednih država, uključujući predsednika Srbije Borisa Tadića i šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića.

U Memorijalnom centru u Potočarima biće upriličena kolektivna sahrana 775 identifikovanih žrtava. Kao najmlađe žrtve biće sahranjeni Rijad Gabeljić i Mehmed Varnica koji su imali po 14 godina kad su ubijeni. Na zahtev porodice uz katolički verski obred biće sahranjen i Rudolf Hren, takođe ubijen u julu 1995. u Srebrenici.

Međunarodna komisija za nestale je analizom DNK do sada utvrdila identitet ukupno 6.481 osobe nestale u Srebrenici u julu 1995. godine. Do sada je u Potočarima ukupno sahranjeno 3.749 identifikovanih žrtava.

Međunarodni sud pravde u Hagu je zločine u Srebrenici pre tri godine okarakterisao kao genocid, a glavni osumnjičeni, genaral Ratko Mladić pod čijom komandom je taj zločin izvršen, i dalje je u bekstvu.

Pogledajte još