Španski listovi euforično o pobedi na Mundijalu

MADRID, 12. jula 2010. (Beta-AFP) - Španska štampa euforično danas pozdravlja pobedu "šampiona sveta" i piše o "izvanrednoj" generaciji fudbalera koja je omogućila Španiji da prvi put dostigne "fudbalski vrh".

Svi listovi bez izuzetka na naslovnim stranama pišu o "istorijskoj" pobedi "crvenih" i donose sliku kapitana Ikera Kasiljasa kako maše trofejom Svetskog prvenstva.

"Šampioni sveta" naslov je u dnevniku Pais. "Španija je šampion sveta, epopeja koja je nedostajala španskom sportu koji prolazi kroz trenutak slave" posle sinoćne pobede protiv Holandije u Johanesburgu.

Za list ABC naslov je "Šampioni" iznad fotografije reprezentaticje preko cele naslovne strane, i navodi da je 11. jul 2010. od sada deo "španske istorije".

"Gol Inijeste u produžetku je omogućio pobedu jedne izuzetne generacije", piše list.

Sportski dnevnik Marka piše "Da, da mi smo šampioni", i ocenjuje da su igrači španske reprezentacije od sada "kraljevi sveta".

"Pobeda je kruna za jednu izuzetnu ekipu", navodi list. Drugi sportski list, As, takođe na naslovnoj strani piše "Šampioni sveta".

List Mundo ocenjuje da "Istorija Španije počinje ispočetka" i kaže da je ovo "nagrada za kvalitet".

Španska štampa takođe oštro kritikuje agresivnu igru Holandije tokom finalne utakmice. "Nesposobni da se suprotstave, Holanđani su se bavili uznemiravanjem i rušenjem, što nije na nivou dresa koji nose", navodi list As.

bbl/dar

Pogledajte još