Tribina "Niste sami" održana u Novom Sadu

Nakon Beograda i Bačke Palanke, Novi Sad je bio domaćin tribine "Niste sami", koja se sprovodi pod pokroviteljstvom Predsednice Skupštine Srbije, Maje Gojković, Unicefa i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Osim predstavnika, republičke, pokrajinske i gradske vlasti, učesnika panel diskusije, tribini su prisustvovali i mnogobrojni učenici.

Organizator skupa i predsednik Color Press Grupe Robert Čoban da u Srbiji kao i u svakmo društvu u tranziciji, a u našem slučaju i postratnom, postoje veliki problemei određene kategorije stanovništva kojima je potrebna pomoć".

"Živimo u digitalnom dobu u kom se vrlo često, ne samo mladi, nego i stariji, otuđeni. O tome je potrebno razgovarati", napomenuo je Čoban i dodao da su ti problemi rešivi.

"Osim Novog Sada i Beograda, u još sedam gradova Srbije biće organizovane ovakve tribine. Razgovarali smo i sa predstavnikom fondacije iz Londona, koju vodi prestolonaslednik Vilijam, a koja se upravo bavi problemom mentalnog zdravlja", istakao je Čoban.

"Današnja tribina je dokaz da zaista nismo sami i da se ovaj problem mora rešavati sistemski. Novi Sad je grad koji je puno toga uradio za osobe sa invaliditetom", rekla je Biljana Barošević, iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ivanka Savić, zamenica Pokrajinskog sekretara za zdravstvo, zahvalila je Maji Gojković predsednici Skupštine Srbije, na inicijativi ovog projekta i istakla da "definicija mentalnog zdravlja ne podrazumeva samo odsustvo mentalnog poremećaja, nego i stanje blagostanja u kome svaka osoba sposobno da ostvari svoj potencijal, da se nosi sa svakodnevnim stresom i da može da produktivno da radi i doprinese svojoj zajednici".

Pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Ljiljana Koković podsetila je prisutne da je taj grad dobio nagradu za doprinos u oblasti pristupačnosti i socijalnu inkluziju.

Prisutnima su se obratili i Pukovnik prof. Dr Ranko Raičević, Predsednik Društva neurologa i Marina Bogunović, Šef odeljenja za internu prodaju, GFO Novi Sad, Dunav osiguranje, a veoma zanimljive prezentacije održali su Marina Kostić, Projektni koordinator, Caritas Srbija, Nataša Đurica, psiholog i psihoterapeut i Tamara Nikčević, defektolog.

Potom, održana je panel diskusija čiji učesnici su bili Borislava Perić Ranković, naša proslavljena stonoteniserka i paraolimpijka, Vukašin Grozdanović, iz saveza udruženja Evropskih prestonica Evrope Novi Sad (OPENS), Timea Bodiš, predstavnica SOS linije centra Srce", Sanda Vitorović, majka devojke koja boluje od bipolarnog poremećaja i studentkinja Jelena Sužnjević, autorka Facebook stranice "Bipolar Disorder".

Pogledajte još