SVETLI TRENUCI SRPSKE ISTORIJE: "Kralj Petar Prvi" u decembru na velikom platnu, u februaru na TV ekranima

U susret premijeri filmsko-istorijskog spektakla „Kralj Petar Prvi“ reditelja Petra Ristovskog, predstavljen je insert sa najatraktivnijim scenama Cerske i Kolubarske bitke, Albanske golgote i stradanja srpskog naroda u Velikom ratu. Premijera filma nastalog po motivima romana „Čarape Kralja Petra“ Milovana Vitezovića biće početkom decembra.

Svetli trenutak srpske istorije, Veliki rat, u filmu Kralj Petar Prvi predstavljen je istorijski tačno, uz umetničku nadgradnju kroz snažnu ratnu atmosferu.

Prema rečima glumca i producenta ostvarenja Lazara Ristovskog, reč je o velikoj istorijskoj priči koja govori o golgoti srpskog naroda i vojske, o prelasku preko Albanije.

- Sa druge strane ovo je intimna priča junaka, srpskog seljaka koji je u opancima ušao u rat, a izašao kao veliki pobednik - istakao je Ristovski.

Makrena Spasojević je autentičan lik majke i žene, ponosne i stamene kojoj je ratni vihor opustošio i kuću i dušu.

- Čarape koje je isplela sinu, a koje je on u mladalačkoj žurbi zaboravio da ponese, kao da je jedva čekao da krene u rat su simbol njene ljubavi i energije, a ne samo želje da mu u ratu bude toplo - ocenila je glumica Danica Ristovski.

Njen kolega Milan Kolak naglašava da su čarape bile namenjene Marinku Spasojeviću, vojniku kojeg tumači:

- Zapravo on je jedini vojnik, odnosno seljak kome je ikada jedan kralj podigao spomenik.

Ratna tematika, važnost istorijskog trenutka, oživljavanje lika Kralja Petra, mladog reditelja nije omelo da filmu da umetnički pečat i uzvišenu emociju.

- Da pokažemo jednu ljudsku emociju između najboljih prijatelja unutar tog ratnog vrtloga. Sa jedne strane to su Marinko, Života i Momčilo Gavrić. Sa druge strane, hteli smo da pokažemo strašne unutrašnje lomove Kralja Petra koji je svakog trenutka na svojoj duši osećao svaku žrtvu koja je pala u tom ratu - objasnio je reditelj Petar Ristovski.

Premijera filma je 5. decembra u Centru „Sava“ i Kombank dvorani, a serija od 10 epizoda od februara na RTS-u.

Izvor: RTS
Foto: Promo

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.