SOK OD ŠARGAREPE: Sedam razloga da ga konzumirate svakog jutra

U moru "modernih" namirnica i dijetetskih suplemenata zaboravljamo na osnovnu hranu koju bismo svi trebali imati u kući. Šargarepa je jedna od njih. Evo na šta sve utiče u našem organizmu.

1. Ojačava imuni sistem

Ovo je posebno važno tokom sezone virusa. Pored zdrave ishrane, spavanja i sporta, preporučljivo je piti čašu soka od šargarepe u kojoj ima mnogo vitamina C, a koje samo telo nije u stanju da proizvede.

2. Poboljšava vid

Skoro svi znaju za ovo njeno dejstvo - vitamin A koji se nalazi u velikoj količini u šargarepi nije samo moćan antioksidant, već i važan izvor hrane za oči. Nedostatak vitamina A izaziva noćno slepilo.

3. Pomaže da ne jedete nezdravu hranu

Kada nam se nešto jede (naročito iz dosade), uglavnom se uhvatimo za bombone ili čips. Ali ako umesto toga popijemo sok od šargarepe, osećaj sitosti će dugo trajati, a u sebe smo umesto gomile nezdravih grickalica ili slatkiša uneli zdravo povrće. U čaši soka ima više od 2 g proteina i dijetetskih vlakana, tako da je ovo odlična užina.

4. Poboljšava stanje kože

Zahvaljujući vitaminima A i C, koža brže zarasta, proizvodi više kolagena, a ćelije postaju zdravije.

5. Pomaže u kontroli pritiska

Ako bolujete od hipertenzije, sok od šargarepe definitivno će vam pomoći. Kalijum pomaže u uklanjanju negativnih efekata soli i drži pritisak pod kontrolom. Kalijum je takođe dobar za srce.

6. Pomaže kod stomačnih problema

Sok od šargarepe će pomoći ako imate nadimanje: smanjuje količinu gasova i promoviše normalno varenje.

7. Smanjuje holesterol

Pored pritiska, sok od šargarepe pomaže u održavanju holesterola, što ima blagotvorno dejstvo na zdravlje celog tela.

Ako vam se ne sviđa šargarepa u obliku sokova, jedite je sirovu - ova opcija nije ništa lošija. Ali sok možete oplemeniti omiljenim žitaricama i dobiti pun obrok za doručak!

Izvor: Stil
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još