DIGITALNA NESANICA: Bolest modernog doba ili loša navika?

Da li preterana upotreba računara i telefona ima posledice na miran san?

- Sam telefon ne remeti san, ali ga skraćuje jer ste vi tako odlučili - kaže doktor Slavko Janković.

- Upotrebom digitalnih rekvizita mi se razdremljujemo i postajemo razdražljivi. Jarke boje i stimulansi pobuđuju beta talase koji nam trebaju danju za aktivnosti, a ne pred spavanje - rekla je psihoterapeut Leonora Pavlica.

Na pitanje u čemu je razlika između čitanja knjige i gledanja u telefon pred spavanje, Pavlica je rekla da ne postoji zavisnost od knjige, a da od telefona postoji.

- Možemo da stvorimo neku vrstu zavisnosti od internet sadržaja. Ukoliko trošimo na tu aktivnost toliko vremena da nam remeti kvalitet sna pa samim tim i kvalitet dana, gubimo fokus onda smo već u problemu i prognoza je kao i za bilo koju drugu vrstu nesanice, ali ne i zavisnosti. Nije to toliko ozbiljna zavisnost jer postoje rasprostranjene tehnike od meditacije od razgovora sa psihoterapeutom za oporavak.

Psihoterapeut tvrdi da meditacijom može jednostavno da se reši taj problem.

- Zavisnost postaje kad čovek iz lične potrebe proverava trivijalne sadržaje, a ne ukoliko je poslovno pri telefonu i računaru. Treba odrediti granicu kad je za potrebe posla nešto urađeno ili smo preokupirani tom radnjom iz ličnih razloga - rekla je Pavlica.

Statistika kaže da 40 odsto ljudi koji pate od poremećaja sna koristi gadžete pred spavanje i da se poremećaj od digitalne nesanice javlja između 20. i 40. godine.

Izvor: B92
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još