Predsednik Klaus imenovao novu češku vladu

PRAG, 13. jula 2010. (Beta) - Češki predsednik Vaclav Klaus imenovao je u utorak novu vladu tri stranke desnice i centra na čelu sa liderom Građanske demokratske stranke Petrom Nečasom (46).

Pojedinačno je na parlamentarnim izborima krajem maja najviše glasova Češka socijaldemokratska stranka, ali su u koaliciju s njom hteli samo nereformisani komunisti.

Nečasovi konzervativci i dve nove stranke, takođe konzervativna TOP09, na čelu sa bivšim šefom češke diplomatije knezom Karelom Švarcenbergom, i nova stranka Javne stvari sa populističkim programom, na čelu s poznatim TV novinarom Radekom Jonom osvojili su većinu od 118 poslanika, od ukupno 200 koliko ima donji dom češkog parlamenta.

"Ova vlada ima najveću većinu u parlamentu u istoriji samostalne Češke, što su dobri osnovi da se upustite u odlučne i odvažne veoma potrebne reforme", kazao je nakon imenovanja u praškom zamku Hradčani Vaclav Klaus.

Od Nečasove vlade predsednik je takođe zatražio da se njen glas čuje i na evropskoj sceni na kojoj je po njegovoj oceni doveden u pitanje dosadašnji smer evropske integracije.

Pogledajte još