LOME VEZU NA SITNE KOMADE: Šest najčešćih razloga za krah ljubavi

Kad je opstanak veze u pitanju, mine vrebaju sa svih strana. Ali nisu sve iste. Ovo su one koje imaju moć da vezu slome do najsitnijih krhotina.

Prevara

Mada je postala uobičajena, prevara je i dalje razlog zbog kog se mnogo brakova završava. Nije toliko bitan sam čin preljube, koliko iznevereno poverenje koje on sa sobbom povlači.

Dosada

Mnogi nisu svesni, ali dosada ubija mnogo više brakova nego što mislimo. Tanka je linija između sigurnosti koju osećamo u stabilnoj vezi i dosadi koju ona podrazumeva. Kad sve već znamo, i šta ćemo jesti za doručak, i šta ćemo raditi za vikend, i kako će partner reagovati u određenoj situaciji, gubi se čar otkrivanja i uzbuđenja koje nose nove situacije.

Konstantne svađe

Stalne rasprave ubiće i najveću ljubav. Konflikti nisu problem ako su konstruktivni, ali parovi koji se i nakon pet godina svađaju oko istih stvari kao na početku veze trebalo bi da razmisle o konstruktivnijem rešavanju problema.

Krize

Traumatični događaji izazov su za svaku vezu. Ako se ponavljaju, velika je verovatnoća da će je slomiti. Finansijski krahovi, bolesti, porodični pritisci, problemi sa decom, smrtni slučajevi - situacije su u kojima veze mogu pući jer su na testu tolerancija partnera, izdržljivost, fleksibilnost, pa nije retko prebacivanje krivice na drugu stranu.

Razočaranja

Na početku, greške ne vidimo. Zatim počnemo da ih primećujemo, ali ih, zaslepljeni ljubavlju, opraštamo. A onda odjednom počnu toliko da nam smetaju da više ne tolerišemo ni najmanji prestup. Partner kome smo ranije lako opraštali, odjednom ne može da shvati zašto sada dramimo oko sitnica, ne shvatajući da je reč o kumulativnom efektu.

Promena ciljeva

Zajednički ciljevi, pored istog vrednosnog sistema, veoma su važni za uspeh zajednice. Problem je što, čak i kad su na početku bili isti, vremenom se mogu promeniti. Ako jedan partner odjednom poželi da živi na drugom kraju sveta, to može biti razlog za krah veze.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još