Predloženi poslovnik je antievropski

BEOGRAD, 13. jula 2010. (Beta) - Poslanici opozicije u Skupštini Srbije ocenili su u utorak da je Predlog novog poslovnika o radu parlamenta antievropski, da obezvređuje Skupštinu i ruši principe parlamentarne demokratije.

U raspravi o novom poslovniku o radu Skupštine koju su predložili poslanici vladajuće koalicije, opozicija je najviše kritikovala skraćeni postupak za raspravu o pojedinim zakonskim predlozima. Predlogom poslovnika predviđena je između ostalog mogućnost da rasprava o potvrđivanju međunarodnog ugovora, manjoj izmeni ili dopuni zakona, prestanku važenja zakona ili usklađivanju zakona Srbije sa propisima Evropske unije bude skraćena.

Poslanik Liberalno demokratske partije Ivan Andić ocenio je da je predloženi poslovnik antievropski. On je naveo da je najveća zamerka LDP na hitnost i skraćeni postupak rasprave i upitao ko odlučuje o tome koji je zakon evropski.

Poslanica Srpske napredne stranke Jorgovanka Tabaković ocenila je da predloženi poslovnik nije ojačao ulogu Skupštine, nego da je predloženim rešenjima značaj Skupštine doveden na "najniže moguće grane", pre svega po vremenu datom poslanicima za raspravu.

Poslanica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta rekla je da radikali nisu učestvovali u radu radne grupe koja je predložila nov poslovnik jer su, kako je navela, na prvom sastanku shvatili da vladajuća većina nema nameru da prihvata sugestije opozicije.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić ocenio je da je predloženi poslovnik nipodaštavanje opozicije i da ga DŠ neće podržati.

Pogledajte još