Gojaznost i dijabetes

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je ovih dana da će do 2015. godine više od dve milijarde odraslih imati prekomernu težinu, a da će više od 700 miliona Zemljana biti gojazno!

U proteklih nekolijko godina lekari usmeravaju pažnju na sve veći broj dece i mladi obolelih od dijabetesa. Ali najčešća vrsta dijabetesa, tip 2, preovlađuje kako ljudi stare i sve više dobijaju na težini. Rezultati najnovijih istraživanja pokazuju da sa uvećanjem telesne težine raste i rizik od dobijanja dijabetesa.

Statistički podaci su toliko zabrinjavajući da odmah poželite da - prestanete da jedete. Imati prekomernu težinu ili biti gojazan postaje sve veći problem čak i u zemljama sa niskim ili srednjim nacionalnim dohotkom.

Manje fizičke aktivnosti i hrana sa mnogo masti i šećera su recept za globalnu epidemiju dijabetesa, navodi SZO.

Profesor Dejvid Siskovik sa Univerziteta države Vašington u Sijetlu je jedan od istraživača koji je proučavao kako sastav ljudskog tela, odnos nemasnog i masnog tkiva i povećana težina utiču na rizik od dobijanja dijabetesa kod više od 4.000 odraslih osoba starijih od 65 godina.

"Ako ste u gornjoj petini populacije koju smo proučavali, gornjih 20 odsto u smislu uvećanih mera telesne masti, imali ste četiri puta povećan rizik od razvoja dijabetesa kasnije u životu" - utvrdio je profesor Siskovik.

Na početku isxtraživanja, ni jedan učesnik nije imao dijagnozu dijabetesa. Istraživači su pratili stanje njihove telesne mase, obima struka i odnos obima struka i kukova tokom narednih 12 godina.

"Čak i među osobama starijim od 75 godina, povećana telesna masa i dalje je bila povezana sa dvostruko povećanim rizikom od dobijanja dijabetesa" - izjavila je za Glas Amerike doktorka Meri Bigs, koautorka istraživanja.

Muškarac koji je bio na granici gojaznosti imao je pet i po puta veći rizik od dobijanja dijabetesa od onih koji su imali samo prekomernu težinu. Za žene, rizik je bio tri i po puta veći. Stručnjaci veruju da je razlog taj što su muškarci skloni gomilanju masnih naslaga na stomaku.

Koliko god da je teško, Meri Bigs kaže da je održavanje sopstvene telesne težine na zdravom nivou jedini način da se umanji rizik za dobijanje dijabetesa: "Rezultati istraživanja afirmišu važnost kontrole telesne težine tokom srednjih godina i pokazuju da kontrola težine ostaje važna i u starijim godinama u smislu smanjenja rizika za dobijanje dijabetesa".
Studija nastala kao rezultat istraživanja objavljena je u Časopisu američkog medicinskog udruženja.

(FoNet)
SIJETL, 13. jul 2010.

Pogledajte još