Prof. dr Nemanja Damjanov: Orthokin metoda bezbednija i efikasnija i za lečenje hroničnog bola ramena

Tim najeminentnijih srpskih reumatologa i ortopeda na čelu sa direktorom Instituta za reumatologiju prof. dr Nemanjom Damjanovim, sproveo je studiju koja je dokazala efikasnost i bezbednost Orthokin metode u lečenju hroničnog bola ramena. Studija ovog tipa do sada nije sprovedena nigde u svetu, a rezultati, koji su objavljeni u renomiranom medicinskom časopisu Med Ultrason, uticaće kako na domaću, tako i na svetsku medicinsku praksu.

Prof. dr Nemanja Damjanov

Orthokin terapija je neinvazivna metoda koja za lečenje koristi vlastitu krv pacijenta bez dodatka bilo kakvih hemijskih i stranih supstanci. U svetu se primenjuje preko 20 godina, a u Srbiji od 2012. godine. Efikasnost primene Orhtokin terapije do sada je dokazana u lečenju osteoartritisa kolena, kuka i drugih zglobova, artritisa, diskus hernije i lumboishialgije.

- Cilj naše Studije je bio da dokažemo da Orhtokin metodom može da se leči i hronična upala tetive ramena, takozvana Supraspinatus tendinopathy. Rezultati su pokazali da je potpuno bezbedna i efikasna, kako trenutno, tako i u smislu dužeg trajanja rezultata - rekao je tokom razgovora s novinarima organizovanom na Insistitutu za reumatologiju prof. dr Damjanov.

Injekcija supraspinatus

Studija je sprovedena tako što je tokom tri meseca na jednoj grupi od ukupno 32 ispitanika, bez znanja pacijenta i lekara koji ga prati, primenjivana klasična terapija glikokortikoidima, a na drugoj Orthokin metoda. Lekar je beležio rezultate, kako se pacijent oseća, uspeh lečenja i eventualne probleme.

- Ova Studija je značajna i zato što imamo dosta pacijenata u srednjem i starijem životnom dobu, koji uz probleme ramena i uopšte reumatske bolesti, imaju i bolesti srca, šećernu bolest i neke druge zdravstvene smetnje, koje otežavaju primenu klasičnih lekova, pogotovo glikokortikoida. To znači da se klasični lekovi u tom slučaju mogu koristiti veoma ograničeno ili se uopšte ne mogu koristiti. Tokom Orthokin terapije se injekciono pacijentu ubrizgava serum koji nastaje iz njegove krvi, bez hemijskih dodataka i dodataka stranih organizmu bolesnika. Zato je velika prednost ove terapije, što je Studija takođe pokazala, u njenoj visokoj bezbednosti i tome što se može primenjivati bez obzira na druge zdravstvene tegobe ili poremećaje koje pacijent ima - zaključio je prof. dr Damjanov.

Lečenje Orthokin metodom podrazumeva terapiju od 5-6 injekcija seruma, koje se zavisno od indikacija, jednom do dva puta nedelјno ubrizgavaju u oboleli zglob, tetivu ili mišić. Primena ove terapije pozitivno utiče i na prognoze kod onih pacijenata čije se tegobe vraćaju i kod kojih je kao neizbežno rešenje ustanovljena operacija.

Ultrazvuk injekcije
Obeležavanje mesta za davanje injekcije

- Operacija nije idealno i doživotno rešenje, ali jeste jedini izlaz u pojedinim slučajevima. Primena Orhtokin metode može da pomogne tetivama, ligamentima i hrskavici zglobova i da odloži vreme do operacije ili omogući da se operacija i ne sprovede - ocenio je direktor Insitituta za reumatologiju.

Orhtokin metodu je patentirala grupa nemačkih naučnika, a u Srbiji i svetu se primenjuje u licenciranim centrima, uz angažman licenciranog medicinskog osoblja i opremu koja zadovoljava propisane standarde. U Srbiji je trenutno za primenu Orthokin metode licencirano 10 centara.

ORTHOKINE

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još