Srbija ubedljiva protiv Južne Afrike

BEOGRAD, 13. jula 2010. (Beta) - Vaterpolo reprezentacija Srbije pobedila je u Nišu selekciju Južne Afrike sa 22:0 (6:0, 6:0, 4:0, 6:0), u utakmici prvog kola Grupe B na završnom turniru Svetske lige.

Najefikasniji u ekipi Srbije bio je Vanja Udovičić sa četiri gola, po tri su postigli Slobodan Nikić, Andrija Prlainović i Nikola Rađen. Dva gola postigli su Duško Pijetlović, Boris Vapenski, Filip Filipović i Milan Aleksić, dok je jedan pogodak postigao Živko Gocić.

Ranije danas u Grupi B Australija je pobedila Hrvatsku sa 10:7 (3:1, 3:2, 2:1, 2:3).

U Grupi A selekcija SAD pobedila je vicešampiona sveta Španiju sa 7:3 (2:0, 2:2, 0:0, 3:1), dok je branilac titule u Svetskoj ligi Crna Gora bila bolja od Kine sa 16:4 (1:0, 3:3, 6:0, 6:1).

U prvoj četvrtini ekipa iz Južne Afrike uputila je tri šuta na gol Srbije, ali nijednom nije ozbiljnije ugrozila Slobodana Sora. Srbija je povela golom Filipvića iz peterca, a zatim su precizni bili Nikić, Udovičić, Aleksić i Prlainović.

Izabranici Dejana Udovičića su u drugoj četvrtini nastavili sa atraktivnom igrom i posle loših napada protivnika uglavnom iz kontranapada postizali golove. Dva gola u tom periodu postigli su Udovičić i Rađen, a mrežu su pogodili i Filipović i Prlainović.

Selektor Srbije je tokom meča često menjao postavu, a u trećoj četvrtini razigrao se Pijetlović koji je postigao dva gola. Golmana Grenta Blečera, koji je u nekoliko navrata uspeo da odbrani šuteve domaćih vaterpolista, savladali su još Gocić i Udovičić.

Vaterpolisti Južne Afrike su u četvrtoj četvrtini uglavnom iz daljine pokušavali da ugroze gol Srbije, ali ipak nisu uspeli da postignu pogodak.

Reprezentativci Srbije su u poslednjoj deonici postigli šest golova. Vapenski je postigao dva pogotka, a mrežu su pogodili još Nikić, Prlainović, Rađen i Aleksić.

U drugom kolu reprezentacija Srbije sutra od 20 sati igra protiv Hrvatske, dok se u drugom meču Grupe B od 17.20 sastaju Australija i Južna Afrika.

U grupi A sutra igraju SAD i Kina (16) i Crna Gora i Španija (18.40).

"Važno je da smo pobedili na početku turnira, protivnik nije bio težak ali je svaki početak bitan. Nije lako igrati protiv ovakvog rivala ali smo pokazali respekt prema takmičenju i publici. Okrećemo se narednim mečevima, idemo korak po korak", rekao je selektor Dejan Udovičić posle utakmice.

Reprezentativac Srbije Boris Vapenski rekao je da je zadovoljan zbog ubedljive pobede, ali da se svi igrači okreću utakmici sa Hrvatskom.

"Utakmica nije bila teška, protivnik nije bio na visokom nivou, ali smo mi igrali ozbiljno. Neću da otkrivam taktiku protiv Hrvata", rekao je on.

Vaterpolista Stefan Mitrović rekao je da i pored ubedljive pobede, njegova ekipa večeras nije igrala najbolje što može i da se nada uspehu u sutrašnjoj utakmici.

"Ovo je prva utakmica na takmičenju, a pored ubedljive pobede ovo nije naše najbolje izdanje. Hrvatska nije kompletna, ali svako protiv svetskog prvaka želi da se predstavi u najboljem svetlu. Neće biti lako, ali nadam se uspehu", rekao je Mitrović.

Pogledajte još