100 TONA VIŠKA: Španski grad Naron na kolektivnoj dijeti

Stanovnici španskog grada Narona kažu da je lakše kada imate isti cilj. Oni su prihvatili izazov da do početka 2020. godine smršaju 100 tona. Program mršavljenja sastavili su doktori.

Naron, grad na severozapadu Španije, ima 40.000 stanovnika, njih 12.000 ima prekomernu težinu. Ideju doktora opšte prakse podržale su lokalne vlasti, rado je prihvatilo osam hiljada meštana. Dijetu su počeli u januaru i ohrabreni su dosadašnjim rezultatima.

- Mislila sam da neću uspeti. Kada sam mogla ja, mogu i drugi. Za osam meseci izgubila sam 15 kilograma - kaže stanovnica Narona Tereza Rodrigez.

Poseban režim podrazumeva manje masnoća, fizičku aktivnost i međusobnu podršku. U centru grada postavljene su vage za kontrolu, ali svakom znači kad ih pohvali stručnjak. Doktor Karlos Pineiro je zadovoljan jer, kako kaže, stariji teško menjaju navike.

Galicija, španska pokrajina u kojoj se nalazi Naron, poznata je po gastronomiji, obimnim i kaloričnim obrocima. Posledica toga je najveći broj gojaznih u odnosu na broj stanovnika.

- Dolaze nam Kinezi i Japanci. Kažu da smo mesto na kraju sveta, ali zbog ovog eksperimenta svet sve više zna za nas - ističe doktor Karlos Pineiro.

Osim zadatka da mu sugrađani izgube sto hiljada kilograma, doktor se nada da će prihvatiti zdrav način života i sprečiti razvoj hroničnih bolesti. Posebno se radi s decom. U školama ih podstiču da se bave sportom, jedu zdravo, a svakog jutra dele im voće. U gradu je 18 restorana prilagodilo svoje jelovnike – sada je naglasak na morskoj hrani.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još