POZITIVNO UTIČE NA MENTALNO ZDRAVLJE: Sebičnost – osobina zbog koje život žena postaje bolji

Među osobinama koje se načelno smatraju negativnima postoji jedna koju bi trebalo da ima svaka žena.

Odmalena nas uče da je sebičnost loša osobina. Sebično ponašanje uglavnom se kategorizuje kao negativno, ponekad čak i nemoralno. Međutim, sve više stručnjaka upozorava kako bi trebalo redefinisati pojam sebičnosti jer je ona u nekim situacijama ključna za našu dobrobit. Tako se sebičnost sve češće deli na lošu, dobru i neutralnu.

Loša sebičnost tip je sebičnog ponašanja kojim loše utičemo na sebe i na druge ljude. Dobra sebičnost rezultiraće povoljnim ishodom za vas i druge ljude, dok neutralnu sebičnost karakteriše briga o samom sebi bez uticaja na druge.

- Zašto tako često čujemo da imamo samo dva izbora? Biti sebičan (što se smatra lošim) ili biti nesebičan i staviti druge ispred sebe (što se smatra dobrim)? Uvek će postojati ljudi kojima treba pomoć, svako ponašanje koje je konstruirano isključivo za moje dobro oduzima vreme koje bih mogao iskoristiti kako bih pomogao drugima. Međutim, kao što pokret za samopomoć ističe, koliko mogu biti koristan drugim ljudima ako prvo ne brinem o svom fizičkom i psihičkom zdravlju? Verujem kako su neka sebična ponašanja neutralna, ne pomažu i ne štete neposredno drugim ljudima - kazao je profesor psihologije Džon A. Džonson za "Psychology Today".

Za razliku od muškaraca koji sebe gotovo uvek stavljaju na prvo mesto, žene će pre misliti na druge nego na sebe. Upravo je zato sebičnost "mana" koju bi trebalo usvojiti. Tačnije, trebalo bi naučiti da im fizičko i psihičko dobro uvek trebalo da bude na prvom mestu. Tako će postati zadovoljnije, vodiće kvalitetniji život i naposletku imati više snage da se uhvate u koštac sa svim obavezama i brigom o voljenim osobama.

Izvor: Lepota&Zdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.