Jedinstvena Srbija traži da gradonacelnici ostanu poslanici

BEOGRAD, 14. jula 2010. (Beta) - Jedinstvena Srbija podnela je u Skupštini Srbije amandmane na izmene Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije po kojima bi predsednici opština i gradonačelnici mogli istovremeno da budu poslanici u sadašnjem sazivu ali i ubuduće.

Izmenama koje je predložila Vlada i koje su usaglasene sa Agencijom, fukcioneri zatečeni na više funkcija 1. januara, imaju rok do 1. septembra da obaveste Agenciju koje funkcije obavljaju. Agencija bi potom odlučivala da li su u sukobu inetersa i određivala im rok da napuste jednu ili više funkcija.

Amandmanom koji je podnela Jedinstvena Srbija, na čijem je čelu narodni poslanik i ujedno gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma, umesto te prelazne odredbe predlaže se da zatečeni funkcioneri ostanu na funkcijama do isteka mandata.

Drugim amandmanom menja se član po kome funkcioneri mogu istvoremeno biti na više funkcija na koje su izabrani direktno od građana, bez saglasnosti Agencije, ako je to u skladu sa Ustavom, a što se odnosi na odbornike koji mogu istovremeno da budu poslanici ili narodni poslanici.

Pogledajte još