General Trifunović optužen u Sloveniji

MURSKA SOBOTA, 14.jula 2010. (Beta) – Okružno tužilaštvo u Murskoj Soboti optužilo je oficire bivše JNA, generala Vladu Trifunovića i pukovnika Berislava Popova za ratni zločin nad civilnim stanovništvom prilikom intervencije JNA u Sloveniji 1991.godine.

Kako je u sredu rečeno agenciji Beta u Okružnom javnom tužilaštvu u Murskoj Soboti, glavna rasprava protiv Trifunovića i Popova biće održana pred okružnim sudom u Murskoj Soboti, 28. i 29.oktobra ove godine.

Trifunović i Popov su optuženi na osnovu komandne odgovornosti kada je general Trifunović kao komandant Varaždinskog korpusa izdao naređenje podređenom pukovniku Popovu, komandantu kasarne Kalnički partizani u Varaždinu, da zaposedne granične prelaz sa Austrijom na teritoriji Slovenije.

General bivše JNA Vlado Trifunović bio je optužen i u Srbiji i Hrvatskoj. U Srbiji je, odlukom Višeg suda u Beogradu od 18. marta, obustavljen krivični postupak protiv generala Trifunovića, nakon sto je Vrhovni sud Srbije u januaru ove godine ukinuo presudu kojom je Trifunović, bivši komandant Varaždinskog korpusa, zbog predaje kasarne osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu.

U Hrvatskoj je tokom devedesetih godina general Trifunović pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina protiv civila, odnosno razaranja Varaždina.

POLJOPRIVREDNI SAJAM

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.