Kazne nisu promenile vozače i pešake

BEOGRAD, 14. jula 2010. (Beta) - Direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović izjavio da novi zakon o bezbednosti saobraćaja ima dobre efekte, ali da oni nisu dugoročni, jer nije promenjena svest vozača i pešaka o poštovanju saobraćajnih propisa.

"Novi Zakon o bezbednosti u saobraćaju nije promenio svest pešaka i vozača. On ima dobre efekte, ali su oni postignuti strahom od kazne i sada vidimo da se polako tope", rekao je Okanović agenciji Beta. Okanović je dodao da dugoročnih efekata Zakona o bezbednosti saobraćaja neće biti sve dok se ne sprovedu sistemska rešenja.

"Nekoliko meseci posle stupanja zakona na snagu, vozači i pešaci uvideli su da nema kamera i saobraćajnih policajaca na svakom ćošku i da saobraćajni prekršaji mogu proći nekažnjeno", rekao je Okanović. Po oceni Okanovića, represija i kazne ne mogu uticati na dugoročne efekte Zakona o bezbednosti u saobraćaju, već bi oni bili postignuti da su reforme i institucionalna rešenja sprovedeni do kraja.

Okanović je podsetio da Vladino telo za bezbednost saobraćaja koje bi trebalo da predlaže Strategiju bezbednosti još nije formirano, a kako je rekao, Agencija za bezbednost saobraćaja kao glavno operativno telo postoji samo na papiru.

Pogledajte još