fbpx

NOVA OTKRIĆA IZ VREMENA DREVNOG EGIPTA: Pronađena grobnica plemića i brojni sarkofazi

Grobnica, sarkofazi i više pogrebnih predmeta iz vremena starog Egipta koji su nedavno pronađeni u nekropoli u Luksoru juče su predstavljeni javnosti u prisustvu ministra za antikvitete.

Ta otkrića, delo egipatsko-frnacuske arheološke ekipe, predstavljena su ispred čuvenog hrama faraonke Hatšepsut, nedaleko od nekropole al Asasasif zapadno od Luksora.

Nekropola se nalazi između Doline kraljica i Doline kraljeva i bila je rezervisana za plemiće i zvaničnike bliske faraonu.

Prema navodima ministarstva za antikvitete, grobnica potiče iz perioda Srednjeg kraljevstva (11. i 12. dinastija) i pripada "Tau-Irket-Ifu", predstavljenom kao nadzorniku za mumificiranje u hramu u Mutu, delu kompleksa u Karnaku.

Ministar Haled al Anani je rekao da je otkrivena "nova grobnica s prelepim slikama".

Među predmetima pronađenim u grobnici su dva sarkofaga, statue i oko 1.000 manjih pogrebnih figura od drveta i gline, zvanih "ušebti".

Tim Francuskog instituta za istočnjačku arheologiju i Univerziteta u Strazburu je u drugoj grobnici u istoj nekropoli otkrio još dva sarkofaga iz perioda 18. dinastije, rekao je ministar. U saopštenju ministarstva se kaže da je u jednom sarkofagu bila "dobro očuvana" mumija žene po imenu Tuja.

Egipatske vlasti često objavljuju arheološka otkrića, iako je Egipat često na meti optužbi za manjak naučnog pristupa i nemar prema antikvitetima.

Arheološka nalazišta, pa tako i Luksor, takođe su i velika prednost Egipta u odnosu na neke druge turističke destinacije. Turizam je u Egiptu mnogo pretrpeo posle obaranja s vlasti Hosnija Mubaraka 2011, ali poslednjih meseci pokazuje blage znake oporavka.

Izvor: Kurir/Beta
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.