Drugo veče Serbia Fashion Weeka u znaku mladih dizajnera

Nakon svečanog otvaranja u Galeriji Matice Srpske, drugog dana Serbia Fashion Weeka za sve ljubitelje mode u dvorcu Eđšeg u Novom Sadu održana je zajednička revija finalista nacionalnog takmičenja Fashion talent design competition. Svoje modele predstavili su Bogdan Mrša, Tara Lalić, Mina Cvetinović, kao i finalista internacionalnog takmičenja “European Fashion talent design competition”, mladi dizajner iz Slovenije, Dejan Petrović.

Kao i prethodne sezone, Serbia Fashion Week i Nacionalna komora za modu Srbije razvile su platforme za prepoznavanje i podršku mladih dizajnera – Fashion Talent Design Competition i Europian Fashion Talent Design Competition. Cilj ovog takmičenja je da se mladim dizajnerima pruži mogućnost ostvarivanja i razvitka međunarodne karijere u modnoj industriji. Najbolji među mladim talentima biće u prilici da osvoje prvu nagradu i predstave svoju kolekciju na najvećem svetskom modnom festivalu mladih talenata "FASHIONCLASH" u Holandiji.

Na samom početku svečanosti publika je imala priliku da prisustvuje svojevrsnom modnom performansu – stvaranju kreacija svima dobrog poznatog, sada već prihvaćenog kao domaćeg, francuskog dizajnera Eymerica Francoisa. Potpredsednik Serbia Fashion Weeka na licu mesta pokazao je kako izgleda stvaralački proces jednog kreatora. Kako on navodi, ovo je bio jedan vid podrške mladim dizajnerima, ali isto tako, želeo je da pokaže publici da to nije ni lak ni naivan posao, jer su mnogi puni predrasuda i nemaju razumevanja i poverenja u dizajnere. On je u svetu mode već dvadeset godina, pa samim tim su trenuci kada ga nešto impresionira retki. Savetuje mladima da stvaraju nešto novo, nešto inspirativno jer se samo tako mogu izdvojiti kao posebni i kao najbolji.

Tara Lalić svojom kolekcijom "Too Much", čiju je glavnu inspiraciju pronašla u romanima "Vrli novi svet" Oldusa Hakslija i "1984." Džordža Orvela, prikazala je svoju viziju budućnosti. Njeni modeli sadrže na sebi 3D print: bebino lice, odraslo androgeno lice i lice starca. Takođe su u istoj tehnici štampane ruke kako bi izgledalo kao da drže odeću. Publika je aplauzima dala podršku i talentovanoj Beograđanki, mladoj dizajnerki Mini Cvetinović, a potom i njenom kolegi iz Slovenije Dejanu Petroviću.

Posle revija upriličen je koktel na kom su gosti mogli da razmene utiske, a mladi dizajneri da uživaju u brojnim komplimentima.

Trećeg dana Serbia Fashion Weeka modni karavan seli se u Master centar Novosadskog sajma gde će se najpre održati seminar Nemestic – Digital Services for Collaboration, Design, Education and Culture. Nakon toga na programu su revije MB Contur Brand by Mira i Božica, Etno Glamur by Silvana, Jovanka Radovanović Couture, Eden Atelier, Khan by Kristina Minnikhanova, Cristonati Couture. Na samom kraju druge večeri publici će svoje kolekcije predstaviti Marija Šabić i Boško Jakovljević.

Izvor: Promo
Foto: Svetlana Braun

Pogledajte još