Nagrade Niških susreta

Filmovi “Hadersfild” Ivana Živkovića i “Klopka” Srđana Golubovića ubedljivo su najbolji na 42.  festivalu glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma u Nišu. Glumci iz ova dva filma osvojili su šest  od  osam zvaničnih nagrada filmskih susreta.

Fantastični Nebojša Glogovac, glumac je koji spaja dva najbolja filma na niškim filmskim susretima. On je ujedno i dobitnik najznačajneg priznanja festivala - Grand prija “Naisa”. Nagradu je dobio za ulogu Mladena u filmu “Klopka” i ulogu Ivana u filmu “Hadersfild”.

Bio je to jedan od najdužih aplauza koji se na Letnjoj pozornici u niškoj Tvrđavi pamti u poslednih nekoliko godina. Sve to dešavalo se u danu kada je ovaj talentovani glumac slavio 38. rođendan i obeležavao 10. godišnjicu braka:

“Jako puno, puno, puno hvala” – rekao je Glogovac. “Presrećan sam i neverovatno je koliko stvari stane u jedan dan i posle kažu život je kratak. Nije uopšte. Srećan sam i ponosan i počastvovan izuzetno. Hvala vam što nas ovoliko volite i što ste nam motiv i podrška. Neki cilj je upravo to vaše zadovljstvo, koje ovih dana tako zdušno iskazujete i častite nas tim velikim aplauzima i ljubavlju” - rekao je Glogovac pred blizu 4000 posetilaca na Tvrđavi.

Nebojša Glogovac je do sada snimio 26 filmova i TV serija, a u Nišu je pored nagrade žirija dobio i nagradu publike.

(old_image)Nagrada “Car Konstantin” za najbolju glavnu mušku ulogu pripala je  Goranu Šušljiku za ulogu Raše u filmu “Hadersfild”, a “Carica Teodora” za najbolju žensku glavnu ulogu Nataši Ninković za ulogu Marije u filmu “ Klopka”. O priznanjima je odlučivao žiri u kome su pored predsednice Gorice Popović, bili i glumci Dubravka Mijatović i Irfan Mensur. O svim nagradama oni su odluku doneli jednoglasno.

Povelja za najbolju mušku ulogu pripala je Svetozaru Cvetkoviću za film “Odbačen” a Anica Dobra dobila je povelju  za ulogu Jelene u filmu “Klopka”. Najbolje epizode odigrali su Vojin Ćetković i Milena Vasić Ražnatović, dok je najbolji debitant Milan Vasić sa ulogom Save Lađarskog u filmu “Konji vrani”.

Jedan od najdirljivijih trenutaka tokom festivala bio je na dodeli nagrade ''Pavle Vujisić''. Priznanje, koje se dodeljuje za izuzetan doprinos glumi pripalo je , na osnovu odluke Udruženja filmskih glumaca Srbije, kraljici srpske glume Miri Stupici.

''Kad neko radi i živi tako dugo kao ja, skupe se mnoge nagrade, ali i među njima ima razlike, a ova koju sam dobila u Nišu spada u dve-tri koje mi čine najveću sreću'' – rekla je Stupica objašnjavajući da je razlog tome veliko poštovanje prema Pavlu Vujisiću.

(old_image)''Znači mi toliko, jer je vezana za čoveka s velikim ljudskim i glumačkim kapacitetima koji je bio gorostas glume. Paji u spomen, njemu za ljubav i sećanje, molim za jedan veliki aplauz''- rekla je Mira Stupica.

Slično je bilo i na dodeli nagrade TV Novosti ''Ona i On'' . Laureti jubilarne 40. nagrade su Jelisaveta Seka Sablić i Nikola Simić iz TV serije ''Ljubav, navika, panika'', a priznanje su im uručili dobitnice prve nagrade iz 1968. godine Milena Dravić i Ljubiša Samardžić.

U okviru pratećih manifestacija promovisana je monografija ''Petar Kralj – glumac sa tri života'' i dokumentarni film o prošlogodišnjem dobitniku nagrade Pavle Vujisić. Na Letnjoj pozornici priznanje je dobio i Dušan Janićijević i to za čak 60 godina rada na filmu. Prikazan je i dokumantarni film ''Sećate li se Ite Rine?'' i serijal posvećen ženama na našem filmu.

(old_image)Prvi put je dodeljena nezvanična nagrada za najboljeg glumca producenta, koju dodeljuje filmska laboratorija Synchro Film iz Beča. Vaučer od 2000 evra u laboratorijskim uslugama pripao je Ljubiši Samardžiću , za vešt samostalni producentski poduhvat na kompleksnom filmu epohe ''Konji vrani''.

Sve u svemu, na niškoj Tvrđavi svake od šest večeri bilo je po 4000 gledalaca. Prvi put su se, zbog velikog interesovanja publike prodavale i karte za stajanje.

Ovogodišnja filmska produkcija bila je skromna, ali je, bez obzira na to, obilovala fantastičnim glumačkim kreacijama. To, kao i veliko interesovanje publike, ukazuje da je postojanje ovakvog festivala, koji traje već 42 godine, potpuno opravdano.

Pogledajte još