Parada povodom 14. jula

PARIZ, 14. jula 2010. (Beta-AP) - U Parizu je u sredu, povodom državnog praznika 14. jula, dana pada Bastilje, održana tradicionalna vojna parada, uz učešće i vojnika iz bivših francuskih kolonija.

Ovaj praznik slavi se u znak sećanja na 14. jul 1789. godine kada su mase gnevnih Parižana provalile u tvrđavu - zatvor Bastilja, čime je počela Francuska revolucija.

U paradi su, idući ispred francuskih, učestvovali i vojnici iz 13 afričkih zemalja, bivših francuskih kolonija, koje ove godine slave 50 godina nezavisnosti. Francusku prestonicu nadletali su avioni koji su ispuštali dim u bojama nacionalne zastave - plavoj, beloj i crvenoj, a vojnici su se na Jelisejska polja spuštali padobranima, noseći zastave afričkih zemalja.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi vozio se u otvorenom vojnom vozilu, dok su predsednici afričkih zemalja paradu posmatrali iz loža. Na čelu parade bila je jedinica žena vojnika iz Benina, a učešće su uzele i trupe iz Burkine Faso, Kameruna, Centralnoafričke Republike, Konga, Gabona, Madagaskara, Malija, Mauritanije, Nigera, Senegala, Čada i Togoa.

Pogledajte još