Prvi seks određuju geni?

Preranu seksualnu zrelost određuju naši geni. Jedinstveno istraživanje američkih psihologa obavljeno na blizancima razdvojenim posle rođenja otkrilo je genetsku vezu sa uzrastom u kome se osoba odlučuje na prvi seksualni odnos.

"Ne postoji gen koji će odrediti datum za prvo seksualno iskustvo" - naglašava Nensi Segal, psiholog sa Državnog univerziteta Kalifornije u Fulertonu, koja je rukovodila ovim isdtraživanjem. Umesto toga, tvrdi ona, nasleđeno ponašanje, kao što je strastvenost, moglo bi da objasni i odredi približno vreme kada će neka osoba imati prvi seksualni odnos.

I dok se teorija o genetičkom determinizmu održava, nova otkrića su uglavnom skromna. Ekipa doktorke Segal otkrila je da se razlika u godinama kada će neka osoba započeti seksualni život može isključivo genetikom objasniti jedva u trećini slučajeva.

Dobijeni su i podaci da se prvo seksualno iskustvo, u proseku, doživljava između 18. i 20. godine starosti.
Poređenja radi, približno 80 odsto razlika u telesnoj visini populacije uslovljeno je isključivo genima.

Ipak, precizno odrediti u kojoj meri je sklonost ka preranom seksu nasledna teže je nego isto to učiniti sa visinom. Podatak o tome da li se u porodici podržava ili zabranjuje rani seksualni odnos, može navesti naučnike da preuveličaju uticaj genetike.

Istražujući ponašanje 48 parova-blizanaca koji su odrastali razdvojeno, kao i 23 pojedinačnih blizanaca, Segalova je zaobišla ovaj zbunjujući i nesiguran faktor. "On nam pruža samo nepouzdanu procenu u kojoj meri geni utiču na seksualno ponašanje" - izjavila je ona časopisu Nju sajentist.

S druge strane, konzervativizam u porodici i neposrednom okruženju može odložiti prvo seksualno iskustvo tinejdžera, što može navesti istraživače da, ovoga puta, umanje uticaj gena.

Segalova i njeni saradnici primetili su, naime, manje izražene uticaje gena na rano stupanje u seksualne odnose među blizancima rođenim pre 1948. godine - ako se uporede sa pripadnicima generacije rođenih 1960. i kasnijih godina.

Postoje, međutim, faktori koji otežavaju da se preciznije utvrde uticaji gena. Tako je, na primer, doktorka Segal ustanovila da su žene nesrećne u braku i ispuinjene osećanjem da se nisu "ostvarile u porodici" seksualni život počele u izuzetno mladom uzrastu.

Što se tiče uloge specifičnih gena koji učestvuju u determinisanju uzrasta za "prvi seks", druga ekipa istraživača otkrila je da je jedna verzija gena koji "dekodira" receptor za neurotransmiter dopamin tesno povezana sa vremenom prvog seksualnog odnosa.

Drugi su, pak, povezani sa istom verzijom gena, takozvanog DRD4, koji izaziva impulsivno, neretko nekontrolisano ponašanje, i navodi na riskantne poteze.

To, možda, može biti jedno od objašnjenja za ranu seksualnu altivnost, kaže Džozef Rodžers, psiholog sa Univerziteta Oklahome u Normanu.

Jer, za razliku od drugih riskantnih navika i ponašanja, kao što su korišćenje droga ili nekontrolisana i po život opasna vožnja, seks predstavlja jednu od ključnih bioloških funkcija

"U najvećem delu naše evolucione prošlosti, seksualno ponašanje ne spada u rizične jer je osnova ne samo za životnu radost već i za reprodukciju ljudske vrste i uspešnost njenog ali i opastanka svake jedinke" - zaključio je Rodžers.

Pogledajte još