TAJNE LEPOTE ŽENA IZ MAROKA: Jednu namirnicu koriste za negu celog tela

Berberske žene iz Maroka, usprkos grubim klimatskim promenama, poznate su po svojoj egzotičnoj lepoti, a njihova tajna već neko vreme nije tajna. Svoju kožu, nokte i kosu generacijama neguju arganovim (marokanskim) uljem, koje koriste i u ishrani.

Arganovo ulje, koje se i danas proizvodi ručno, na tradicionalan način, obiluje antioksidansima, pomlađujućim vitaminom E i masnim kiselinama čije delovanje ublažava bore i tretira akne, ožiljke i ekceme.

Hladno presovano organsko arganovo ulje služi za negu celog tela. Pogodno je za sve tipove kože, čak i za masniju kožu. Ne zapušava pore i brzo se upija, pa ne ostavlja masni trag. Upotrebite ga umesto kreme za lice ili losiona za telo, posebno ako imate suvu ili zrelu kožu, ili s nekoliko kapi čistog ulja obogatite omiljeni hidratantni proizvod.

Pre spavanja uljem namažite ruke i nokte, jer argan jača krhke nokte i regeneriše oštećenu kožu. Njime se tretiraju i akne jer kontroliše lučenje sebuma i podstiče brže zaceljivanje tkiva, a trudnice neguju kožu tela za prevenciju strija.

Arganovo ulje koristi se i za negu kose. Nanesite dve do tri kapi na suvu ili mokru kosu, ostavite da deluje barem pola sata pa kosu operite blagim šamponom. Zaštitiće kosu od štetnih spoljašnjih uticaja, nahraniće je i ojačati, dajući joj zdrav sjaj.

Izvor: Stil
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još