Vukčević očekuje izručenje Ganića Srbiji

BEOGRAD, 15. jula 2010. (Beta) - Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević izrazio je u četvrtak očekivanje da će sud u Londonu 27. jula doneti odluku da izruči Srbiji bivšeg člana ratnog Predsedništva BiH Ejupa Ganića.

"Očekujem pozitivnu odluku za nas, odnosno da će biti doneta odluka o njegovoj ekstradiciji. Prezentovali smo masu dokaza koji govore da je Ganić osnovano sumnjiv da je izvršio krivično delo ratnog zločina", rekao je Vukčević u intervjuu agenciji Beta.

On je istakao da je od 5. jula do srede pred sudom u Londonu održano nekoliko ročišta gde se definitivno utvrđivalo da li postoje razlozi za ekstradiciju Ganića osumnjičenog u Srbiji za ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu maja 1992. godine.

"Posebno napominjem da je Ganić osnovano sumnjiv jer je u pitanju istraga, pošto još nije podignuta optužnica. Jedini način da se utvrdi da li postoje dokazi za podizanje optužnice jeste to da on bude saslušan, a pošto to do sada nije mogao biti, mi smo bili prinuđeni da upotrebimo procesna sredstva, da odredimo pritvor, da raspišemo poternicu na osnovu koje je on u Velikoj Britaniji i uhapšen", precizirao je srpski tužilac.

Pogledajte još