Umbria Jazz Balkanic

Džez bratstvo, po treci put u Beogradu, džez sa aromom Mediterana iz Italije i džez u kojem se oseća neopisiva “tuga za jug” iz Slovenije

Misiju širenja džez-duha po svetu "Umbria Jazz" festival, počeo je koncertom slovenačkog benda “Lolita” i italijanskih džezera predvođenih Frančeskom Bearcatijem.

Koncert kao u francuskom bistrou, meksičkom trgu, pijaci negde na brdovitom Balkanu. Poznat džez šmek koji je teško prepričati, opuštena publika najrazličitijih generacija, ćaskanje i ispijanje piva uz džez iz pozadine... Sve to u velikom foajeu Centra "Sava" .

Džezeri iz Slovenije predvođeni saksofonistom Primožom Simončićem, pokazali su kako džez može da spoji ljude različitih muzičkih profila. Kroz džez provejava i pank, rok, new wave. Muzika koja ne može da se klasifikuje ni u jedan fah, snažni uticaji svega, koji se ne kose s originalnošću muzičara.

Bubnjevi, saksofon i bas, malo kontakata rečima s publikom. Primož svira skoro okrenut leđima publici, što ne smeta nevidljivoj muzičkoj vezi između onih koji sviraju i onih koji slušaju. Džezeri sigurno znaju u čemu je tajna.

Misteriju džeza nastavlja da razotkriva Frančesko Bearcati, saksofon i klarinet. Prati ga truba, kontrabas i bubnjevi. Frančesko sam sebe definise kao “šizofreničnu vrstu” muzičara, na kojeg utiču najrazličitiji muzički pravci. Neobičan džez s ogromnim uticajem Džimi Pejdža i “Led Cepelina”. Muzičari kojima pare nisu važne, svirali su za dušu.

Frančesko je predstavio beogradskoj publici material “Tinissima” posvećen italijanskom fotografu i glumici u nemim filmovima s početka 20. veka Tini Modoti. Čudna zaljubljenost u Tinu, turbulencije, muzuika s primesama meksičkih marijača, opustile su i usrećile publiku.

Džez se još jednom pokazao kao demokratska umetnost u kojoj svaki izvođač ima svojih “pet minuta”. Jedan deo publike koji opušteno igra, drugi deo koji ćaska o svakodnevici, nisu nikom smetali.

Moramo na kraju da se upitamo šta je grupa od oko desetak policajaca tražila na ovakvom koncertu. Džez je, kako se moglo videti, muzika koja umiruje i čini čoveka radosnim. Makar I paradom, demonstriranju moći te vrste na ovakvim koncertima zaista nema mesta. To možda nisu zanali njihovi šefovi, ali policajci jesu, pa su se ubrzo, posle početka koncerta povukli iz foajea.

I jedno malo podsećanje za one koji vole istoriju džeza. “Umbria džez” festival se već tri decenije održava u Peruđi. Od sredine osamdesetih godina prošlog veka, festival počinje da ustupa delove svog programa praveći koncerte u Japanu, Americi, Austaliji… Godine 2005. "Umbria" je doplovila i do Srbije. Nadamo se da je ovde našla i dobru luku.

Tekst: Danijela Tadić
Fotografije: Mirjana Ristić

Pogledajte još