VAN MATIČNOG GOVORNOG PODRUČJA: U kojim zemljama Evropske unije se najviše koristi španski jezik?

Da li ste progovorili španski posle gledanja meksičkih serija i slušanja latino muzike? Ako jeste, da li ste se možda zapitali koliko bi vam njegovo znanje pomoglo pri snalaženju u Evropi?

Odgovor na ovo pitanje donosi sajt jakubmarian.com koji je na osnovu zanimljivog istraživanja pružio detaljan odogovor.

Na osnovu mape može se zaključiti da vam znanje ovog romanskog jezika gotovo uopšte ne bi pomoglo u zemljama kao što su: Estonija, Litvanija, Letonija, Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska i Grčka gde se tim jezikom služi jedva jedan odsto stanovništva.

Nešto veći procenat je u Bugarskoj, Rumuniji, Sloveniji, Austriji, Holandiji, Belgji, Luksemburgu, Nemačkoj, Irskoj, Finskoj, Švedskoj, Danskoj i Velikoj Britaniji gde ga govori između dva do šest odsto stanovništva.

Van španskog govornog područja najviše će vam pomoći u Italiji gde se njime služi oko 11 osto građana, dok ga u Francuskoj govori 14 odsto. Naravno, u Portu i Lisabonu ne morate mnogo brinuti, jer će vas razumeti 10 odsto stanovništva Portugalije.

Sve u svemu, može se zaključiti da Evropa baš i nije tlo na kom se možete poslužiti znanjem ovog jezika, ali ako odete u Južnu i Srednju Ameriku, verovatno će vam više pomoći nego znanje engleskog jezika.

Foto: jakubmarian.com

Autor: nadlanu.com/V.A.
Foto: jakubmarian.com

Pogledajte još