#InnovationTalk2018 - Momir Đekić: Predvodnici tehnoloških promena u ovom trenutku su kompanije koje imaju veliku bazu korisnika

Regionalna konferencija o inovacijama, Innovation Talk 2018, održaće se u četvrtak 29. novembra 2018. godine, u Kombank dvorani, u Beogradu (ul. Dečanska 14), sa početkom u 10 časova.

Konferenciju organizuje Color Media Communications, pod pokroviteljstvom Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj Vlade Republike Srbije.

Regionalna konferencija Innovation Talk 2018 okupiće, na jednom mestu, sve relevantne aktere regionalnog inovacionog ekosistema. Kako bi jedna država bila inovativna i razvijala nove tehnologije, neophodno je izgraditi stabilan i efikasan inovacioni ekosistem. Konferencija Innovation Talk 2018 će doprineti stvaranju povoljnog poslovnog i inovacionog ambijenta, naročito kroz povezivanje i otvaranje novih mogućnosti saradnje između regionalnih aktera. U sklopu konferencije, održaće se Ministarski panel čiji će učesnici biti regionalni ministri zaduženi za inovacije, razvoj, nauku, istraživanja, privredu i druge srodne oblasti. Govornici će u okviru programa izložiti svoje digitalne agende, projekte i primere međusobne saradnje, dajući na taj način pozitivan primer i podršku za dalji razvoj saradnje različitih grupa učesnika inovacionog ekosistema na nacionalnom i međunarodnom nivou.

U panelu "Korporacije i inovacije" učestvovaće i Momir Đekić, Head of Software Development, TeleGroup Srbija, sa kojim smo razgovarali u susret konferenciji:

Koliko je srpska privreda odmakla u digitalnoj transformaciji?

- Pitanje trenutnog „pređenog puta“ domaće privrede u procesu digitalne transformacije se može posmatrati iz dva ugla. Iz jednog, jasno je da u državi koja tehnološki zaostaje za svetom koji diktira promene ne možemo očekivati astronomske brojke u ovom domenu. Ipak, uprkos svojoj relativno skromnoj situaciji u svetskim okvirima, Srbija je uspela, za objektivno kratko vreme, da zabeleži rast u pružanju IT usluga, prvenstveno softvera, stranim naručiocima. To govori u prilog tezi da je digitalna revolucija globalnog karaktera, te da su prilike jednako prisutne u Srbiji koliko i u razvijenom inostranstvu. Sa druge strane, postoji veliki broj domaćih kompanija koje su još uvek zaokupljene procesima informatizacije i digitalizacije svojih poslovnih procesa, što umanjuje njihove raspoložive resurse (pre svega ljudske) za proces digitalne transformacije.

U kojim oblastima je kompanijama najčešće potrebna vaša pomoć?

- Za početak, važno je istaći da su procesi digitalne transformacije usmereni istim ciljevima kao i druge poslovne usluge, a to su: povećanje prihoda i profita, smanjenje troškova, povećanje zadovoljstva kupaca/partnera i povećanje operativne efikasnosti. Naša uloga, kao konsultanata za digitalnu transformaciju, zapravo je u osnaživanju kompanija za procese uspostavljanja i upravljanja inovacijama, adaptacije ili promene poslovnih modela, uvođenje novih proizvoda ili usluga, a sve uz pomoć tehnologije kao alata. Dodatno, naš je zadatak da im prikažemo promene u lancima vrednosti bliskih im industrija, koje ukazuju na izazove sa kojima će se u veoma skoroj budućnosti suočiti. Priprema za te izazove će im omogućiti bolju startnu poziciju u vremenu koje dolazi.

Da li je moguće izdvojiti sektore privrede koji su predvodnici tehnoloških promena? Ko su vaši ključni klijenti?

- Predvodnici tehnoloških promena u ovom trenutku su kompanije koje imaju veliku bazu korisnika. Kako smo iz sveta u kome je epicentar bila kompanija, njeni proizvodi i usluge, prešli u svet korisnika, njihovih potreba i težnji, stvorio se vakuum u kome manje, agilnije i prilagodljivije organizacije osvajaju bolje tržišne pozicije. Oni koji brže i kvalitetnije reše izazove svojih korisnika i pruže im okruženje u kom se osećaju sigurno – brže će i napredovati. Oni koji, pak, to ne budu učinili, brzo će biti u situaciji u kojoj će im pomoć biti neophodna. Naši ključni klijenti su one kompanije koje su prepoznale potrebu da se ranije okrenu potrebama korisnika i adaptiraju ili u potpunosti promene poslovne modele svog delovanja. Tu su banke i osiguranja, maloprodajni lanci i kompanije proizvodnog sektora.

Na koji način FinTech kompanije utiču na transformaciju finansijskog tržišta?

- Kompanije koje posluju u svetu finansijskih tehnologija (FinTech) su, objektivno posmatrajući, verovatno najbolji predstavnici tehnoloških poremećaja tradicionalnih industrija. Promene u demografskoj strukturi planete su kao pivotalni tržišni segment etablirale korisnike prenosnih uređaja – pametnih telefona. Njihove navike i potrebe zahtevaju drugačiji pristup finansijskim uslugama od onog koji je decenijama unazad bio građen u finansijskoj industriji. Velike investicije u postojeći poslovni model finansijske industrije su učinile finansijske organizacije poprilično inertnim, što je uslovilo proces tehnoloških poremećaja. Manje i agilnije tehnološke kompanije, koje su se fokusirale na pružanje naprednih i modernih finansijskih usluga na pametnim telefonima i personalnim računarima, bez potrebe za odlaskom u banku, brzo su zauzele snažne pozicije za rast. Iako su u prvoj fazi finansijske institucije pokušavale da zaustave njihov rast, u poslednjih nekoliko godina postaje jasno da su promene neizbežne i mnoge banke i osiguravajuće kompanije danas prave partnerstva sa FinTech kompanijama, akviziraju ih, ili inkubiraju njihov rast u finansijskim inkubatorima.

Prisustvo na konferenciji je besplatno, svi zainteresovani registraciju mogu izvršiti putem mejla rsvp@communications.rs, ili se mogu prijaviti preko aplikacione forme na zvaničnom sajtu događaja  innovationtalk.rs. Neophodna je prethodna registracija da biste prisustvovali događaju.

Pogledajte još