Kalinić se protivi izručenju Srbiji

ZAGREB, 15. jula 2010. (Beta) - Jedan od osuđenih za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, Sretko Kalinić protivi se izručenju Srbiji jer smatra da u Srbiji ne bi imao fer suđenje, saznaje u četvrtak agencija Beta u Županijskom sudu u Zagrebu.

Zamenik predsednika istražnog centra suda u Zagrebu Ratko Šćekić rekao je agenciji Beta da je Kalinića u zagrebačkoj bolnici saslušala istražni sudija Županijskog suda u Zagrebu u okviru postupka za izručenje i da se on izjasnio da ne želi da bude izručen.

Prema hrvatskom zakonu, istražni sudija će od Srbije zatražiti konkretne podatke o zahtevu za izručenje, nakon čega će vanraspravno veće Županijskog suda u Zagrebu odlučiti da li su ispunjeni zakonski uslovi za ekstradiciju, objasnio je Šćekić.

Prema njegovim rečima, na tu odluku suda Kalinić i njegov branilac se mogu žaliti Vrhovnom sudu Hrvatske. Ukoliko Vrhovni sud odbije žalbu, akt o izručenju potpisuje ministar pravosuđa Hrvatske, naveo je Šćekić. Kaliniću u Hrvatskoj nije određen ekstradicioni pritvor, nego mu je 24. juna određen jednomesečni pritvor zbog falsifikovanja isprava, odnosno dva lažna pasoša.

Pogledajte još