Trogodišnjica stradanja talaca u Beslanu

BESLAN, Rusija, 1. septembar 2007. (Beta) - Ožalošćeni rođaci sakupili su se danas u Beslanu da obeleže treću godinu od krize uzimanja talaca u školi u tom gradu koja se završila sa 333 mrtva, od kojih 186 dece.

Glavna ceremonija je počela pored ruševina Skole broj 1 u Beslanu, malom gradiću ruske republike Severne Osetije gde se skupilo više od 3.000 ljudi noseći sveće i polažući cveće na zgarište zgrade u kojoj su taoci držani, javljaju agencije.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas da Rusija ne može da "zaboravi decu koja nikad više neće ići u školu" podsećajući na stotine poginulih kada su čečenski pobunjenici zauzeli školu pre tri godine.

Izaslanik Kremlja Dmitri Kozak je uveravao porodice nastradalih da se sprovodi solidna istraga o akciji spašavanja za koju porodice i mnogi Rusi smatraju da je sprovedena uz seriju grešaka.

Na trogodišnjicu tragedije Komitet majki Beslana, koji su osnovale majke stradale dece, pozvao je u otvorenom pismu predsednika Putina da iskoristi svoju poslednju godinu na tom položaju da poseti Beslan i kaže istinu o masakru.

Pogledajte još