Inflacija će biti oko šest odsto

BEOGRAD, 15. jula 2010. (Beta) - Guverner Narodne banke Srbije u ostavci obavestio je premijera Mirka Cvetkovića da će se inflacija vratiti u okvire dozvoljenog odstupanja u drugoj polovini ove godine i da će krajem 2010. biti oko šest odsto.

Jelašić je u pismu premijeru objavljenom u četvrtak na sajtu NBS (www.nbs.rs) naveo da je inflacija tokom prvih šest meseci 2010. bila ispod ciljanog raspona zbog niske tražnje i neočekivanog pada cena hrane.

Guverner u ostavci se premijeru obratio 12. jula, nakon što je Republički zavod za statistiku objavio da je međugodišnja inflacija merena indeksom potrošačkih cena u junu bila 4,2 odsto i time šest meseci uzastopno bila ispod dozvoljenog odstupanja za taj period.

Ciljani raspon rasta cena, navodi se u pismu, bio je od 5,8 od 9,8 odsto za januar do raspona od pet do sedam odsto za jun ove godine prema sporazumu o monetarnoj strategiji koji su potpisali Vlada i NBS.

U pismu na tri stranice Jelašić je naveo da, pošto se krajem 2010. inflacija približi ciljanom nivou od šest odsto, očekuje da će se uz planirana povećanja cena pod kontrolom države inflacije u 2011. biti od tri do šest odsto u 2011. i od 2,5 do 5,5 odsto u 2012.

Pogledajte još