Golden Stejt se prodaje za 450 miliona dolara

OUKLEND, 15. jula 2010. (Beta-AP) - Košsarkaši klub Golden Stejt Voriors dobiće novog vlasnika, pošto je sadašnji vlasnik Kris Kohan dogovorio prodaju tog NBA ligaša za rekordnih 450 miliona dolara (oko 350 miliona evra).

Agencija je, pozivajući se na neimenovanu osobu upoznatu sa detaljima aranžmana, navela da su novi vlasnici Golden Stejta director kompanije "Mandelej entertejment" Piter Džuber i manjinski partner u još jednom NBA ligašu Boston Seltiksu - Džo Lejkob.

Prethodno se spekulisalo da je glavni favorit za kupovinu Golden Stejta direktor kompanije Orakl Leri Elison, čije je bogatstvo poznati časopis Forbs procenio na 28 milijardi dolara (oko 21,5 milijardi evra), što ga čini šestim najbogatijim čovekom na svetu.

Golden Stejt, tim koji je u proteklih 16 sezona samo jednom igrao plej of NBA lige, tako je oborio rekord lige po ceni za koju je prodat.

Dosadašnji rekorder je bio Feniks Sans, koji je 2004. godine kupio Robert Server za 401 milion dolara.

Prodaju Golden Stejta tek treba da odobri Upravni odbor NBA lige.

Lejkob, koji je direktor i jedan od vlasnika investicionog fonda Klajner Perkins, moraće da proda svoje deonice u Bostonu.

Kohan je Golden Stejt preuzeo 1995. godine za 119 miliona dolara, ali je morao da ga proda zbog duga od 160 miliona dolara koji je napravio kupovinom kablovskog operatera.

Ekipu je u međuvremenu samo jednom doveo do plej ofa, po čemu je najgori u NBA ligi. Los Anđeles Klipersi su u tom periodu dva puta igrali plej of, a Memfis jednom više.

Golden Stejt, ipak, i dalje ima veliku navijačku bazu u Ouklendu, gradu kraj San Franciska.

Pogledajte još