MOJE PUTOVANJE IZ SNOVA: Nevena Rozga - Peking

Nevena Rozga je psiholog i pisac. Vođena željom za putovanjima, upoznavanjem dalekih svetova i drugačijih kultura sa petnaest godina odlazi u Šangaj, a zatim u Hong Kong gde je neko vreme živela. Iako je od rane mladosti gajila ljubav prema književnosti, nakon završene srednje škole upisuje studije psihologije jer je želela da što bolje upozna ljudski um. Narednih deset godina putuje po svetu živeći u različitim državama, u tome je i pronašla inspiraciju za svoje knjige. Njen prvi roman je "Život te čeka", a drugi "Ples srca". Nastoji da ukaže na povezanost individualnog i kolektivnog ljudskog iskustva sa metafizičkim i onostranim, shvatajući da je to totalitet života. Traga za odgovorima koji predstavljaju esenciju života. Njena životna misija je da pomogne drugim ljudima da osveste ljubav u sebi, spoznaju svrhu svoje duše, kao i više nivoe svesnosti. Njen profesionalni pravac je usmeren ka partnerskim odnosima.

- Kao veliki zaljubljenik u putovanja, jako mi je teško da odvojim jednu destinaciju koja bi se istakla u odnosu na druge. Imala sam veliku sreću da sam obišla mngo država i upoznala se sa različitim kulturama. Život me je odveo do gradova o kojim sam kao dete maštala. Uvek sam duboko u sebi osećala da će me život povesti na magično putovanje van okrilja Beograda, koji je moj rodni grad. U nekim gradovima koje sam obišla sam i živela. Jedan od njih je Peking. Za Peking sam posebno vezana, jer ga spominjem i u svom romanu "Život te čeka". Moja junakinja u njemu otkriva tajne svoje duše. Peking je zasigurno grad koji zrači posebnom energijom. O tome svedoči i njegova istorija. Ulaskom u ovaj grad, vi možete osetiti da plovite između budućnosti i prošlosti. Neboderi i moderna garderoba stanovnika, užurban život i tehnologija koja kaska kod nas vas može navesti da se osetite kao u Matrix filmu. Dok vas Zabranjeni grad, Letnja palata i Kineski zid vraćaju u daleku prošlost. Baš na Kineskom zidu mi se rodila misao: "Kako bi smo razumeli budućnost, moramo prvo razumeti prošlost. A to ćemo učiniti jedino obitavajući u sadašnjosti i posmatrajući." Peking je od mene načinio velikog posmatrača.

SMEŠTAJ – kakav smeštaj je, po vašem mišljenju, najbolje rešenje?

- Kada je Peking u pitanju, zasigurno hotelski smeštaj, dok bih za ostale gradove u Kini preporučila da odsednete u "houseguests" smeštaju. Peking ima preko 15 miliona stanovnika. To je grad u kojem vas njegova veličina, kao nekoga ko ga prvi put posećuje, lako može progutati. Trudite se da dođete do hotelskog smeštaja u što bližem krugu centra, u suprotnom upadaćete u velike gužve i duga sedenja u taksiju. S obzirom na to da ste tu da obiđete grad, svaki trenutak je bitan. Takođe, jedino što je bitno jeste da je smeštaj udoban, kako biste se dobro odmorili, ali imajte i u vidu da u hotelu nećete boraviti, osim noću dok spavate. Prosto nećete želeti da pored toliko mesta za obilazak gubite vreme u hotelu. Budite praktični.

HRANA – Koja su vam bila omiljena jela/lokalni specijaliteti na tom putu?

- U Aziji sam živela nekoliko godina, tako da je meni njihova kuhinja jako bliska. Obožavam njihove ukuse i začine. Preporučujem vam da izbegavate internacionalne restorane kojih je Peking pun zbog turista, već da obilazite restorane sa tradicionalnom kuhinjom. Uživajte u egzotičnim ukusima koji su vašim nepcima nepoznati. Izađite iz svoje zone komfora, probajte ono što nikad pre niste. Ali ne zaboravite da pred putovanje i tokom putovanja uzimate probiotike. Naš stomak nije naviknut na njihovu hranu, radi predstrožnosti, obezbedite sebe.

AKTIVNOSTI – kako ste najradije provodili slobodno vreme?

- Duge šetnje su nešto na šta trebate da budete spremni. Za Zabranjen grad vam je potreban čitav jedan dan. Bićete oduševljeni istorijom ove palate, dinastijama Jang i Ming. Imajte u vidu da je Unesco objavio da je ovo jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija na svetu! Zasigurno je mesto koje bi trebalo obići. Figure, koje ćete videti unutar palate, oduzeće vam dah. Primetićete da je najdominantnija boja žuta, razlog je što je ona bila simbol kraljevske porodice. Zabranjen grad je 500 godina bio simbol bogatstva vladara. Živeli su odvojeni od mase, okruženi svojim porodicama, dvorskim službenicima, slugama, konkubinama i drugim članovima dvora. Postoje priče da deca vladara, kao i sami vladari, nisu napuštali okrilje svoje palate i da samim tim nisu ni znali u kom siromaštvu narod živi. Iznad Zabranjenog grada nalazi se Behai park sa kojeg se pruža predivan pogled na Peking. U Behai parku se nalaze hramovi i istorijska zdanja. Takođe, obiđite i Jinghsan park oduševiće vas svojom lepotom. U Behai parku možete iznajmiti čamac i uputiti se u plovljenje i posmatranje prirode koja je veličanstvena. Ako ste neko ko voli da u potpunosti upozna grad, moj savet vam je da odete i do Letnje palate. Letnja palata se nalazi na Kunming jezeru, izgrađena je 1750. godine od imperatora Kjanlonga. Predstavljala je imperijalističku rezidenciju sve do smrti carice imperatorke Dovager Ciksi 1908. godine. Palata i predivne bašte će vam oduzeti dah. Kada prođete kroz kapiju Istočne palate, prolazite kroz veliki teren a zatim dolazite u Hol Milosrdne dugovečnosti, Hol Grebena od žada i Hol Radosne dugovečnosti. Carica je, takođe, imala svoje privatno pozorište Ciksi u bašti Moralne harmonije, koje je zaista veličanstveno videti. Prošetajte dugačakim koridorom koji se nalazi oko Kunming jezera i vodi do mermernog broda, izgrađenog od najfinijeg izrezbarenog kamena i obojenog stakla. Potrudite se da se veče pred odlazak Kineskog zida dobro naspavate. Biće vam potrebna snaga da se penjete po delovima koji nisu toliko pristupačni. Moj savet vam je da izbegnete turistički deo Kineskog zida i zaputite se dalje. Ispred Zabranjenog grada možete pronaći individualne turističke vodiče koji vam nude ovaj doživljaj. Recite im da želite da se popnete žičarom na Kineski zid i da se sa njega spustite toboganom, znaće o čemu pričate. (Ovo je naravno za one hrabre). Ako vam je ostalo još slobodnih dana, obiđite Olimpijski grad. I na kraju, dozvolite sebi da se izgubite u ovom gradu. Obilazite njegove ulice, trgove, sokake. Iza svakog ugla imaćete potrebu da nešto fotografišete. Grad je na svakom "ćošku" predivan i pun avanture. Nemojte se brinuti jer iako je milionski grad, poprilično je bezbedan. Uvek uz sebe imajte adresu hotela i zaputite se kroz večni grad.

NEXT TRIP – gde planirate sledeće da otputujete?

- Moje sledeće putovanje je Indija i isplanirano je za januar. Jako joj se radujem i obećavam da ću vam pisati o njoj. Na papiru se nalazi spisak mesta koje želim da obiđem. Sa sobom nosim avanturistički duh i fotoaparat.

DREAM TRIP – koje mesto biste voleli da posetite tokom života?

- Sva mesta koja još nisam obišla. Ja ću uvek biti putnik sa ogromnom željom za upoznavanjem novih destinacija i druženjem sa ljudima.

Autor: Mario Badjuk
Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još