Brat poginulog poljskog predsednika optužuje vladu

VARŠAVA, 16. jula 2010. (Beta) - Brat blizanac pokojnog predsednika Poljske Leha Kačinjskog, Jaroslav Kačinjski, optužio je u petak u Varšavi poljsku vladu za pogibiju brata i još 95 putnika iz visoke vojne i državne delegacije i članova posade u avionskoj nesreći kraj Smolenska 10. aprila.

Na konferenciji za novinare u Sejmu poljskog parlamenta Jaroslav Kačinjski najavio je da će objaviti celoj Evropi "belu knjigu propusta" koje je učinila poljska vlada.

Vladu inače Kačinjski i njegova stranka vide kao glavnog krivca što je Leh Kačinjski uopšte putovao u Katinsku šumu kraj Smolenska tog nesrećnog 10. aprila.

Oni smatraju da je trebalo da putuje tri dana ranije kada su poljski premijer Donald Tusk i premijer Rusije Vladimir Putin zajedno u Katinskoj šumi obeležili 70. godišnjicu streljanja hiljada poljskih oficira odvučenih u sovjetsko zarobljeništvo na početku Drugog svetskog rata. "Bilo je moguće da preuzmemo istragu (pada predsedničkog aviona kraj Smolenska) od Rusije", kazao je Jaroslav Kačinjski.

Pogledajte još