Brat poginulog poljskog predsednika optužuje vladu

VARŠAVA, 16. jula 2010. (Beta) - Brat blizanac pokojnog predsednika Poljske Leha Kačinjskog, Jaroslav Kačinjski, optužio je u petak u Varšavi poljsku vladu za pogibiju brata i još 95 putnika iz visoke vojne i državne delegacije i članova posade u avionskoj nesreći kraj Smolenska 10. aprila.

Na konferenciji za novinare u Sejmu poljskog parlamenta Jaroslav Kačinjski najavio je da će objaviti celoj Evropi "belu knjigu propusta" koje je učinila poljska vlada.

Vladu inače Kačinjski i njegova stranka vide kao glavnog krivca što je Leh Kačinjski uopšte putovao u Katinsku šumu kraj Smolenska tog nesrećnog 10. aprila.

Oni smatraju da je trebalo da putuje tri dana ranije kada su poljski premijer Donald Tusk i premijer Rusije Vladimir Putin zajedno u Katinskoj šumi obeležili 70. godišnjicu streljanja hiljada poljskih oficira odvučenih u sovjetsko zarobljeništvo na početku Drugog svetskog rata. "Bilo je moguće da preuzmemo istragu (pada predsedničkog aviona kraj Smolenska) od Rusije", kazao je Jaroslav Kačinjski.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.