KO JE STVARNO JAČI POL: Ko je otporniji na bol – muškarci ili žene?

Za muškarce važi da su jači pol, naročito zbog toga što su fizički snažniji od žena. Ipak, ovde ne dokazujemo ničiju snagu, već to kako bol podnose muškarci, a kako žene. Saznajte ko je otporniji i hrabriji.

Uz pomoć elektrostimulacije mišića muškarci danas mogu da osete kako je to imati kontrakcije i bar na trenutak biti u koži žena na porođaju.

Upravo za porođajne bolove kažu da su možda i najteži, a obavezno uz to dodaju kako muškarci ne bi mogli da ih izdrže. Koliko ima istine u tome – odgovor daju u ginekološko-akušerskoj klinici Narodni front.

Kao anesteziolog sa iskustvom od dve decenije dr Mijomir Paštar veruje da su porođajni bolovi jači čak i od onih koji se javljaju kod operisanih pacijenata. Zato kada njega vide mnogim porodiljama se vrati osmeh na lice, jer znaju da je stigao epidural, koga na godišnjem nivou primi i do četiri hiljade pacijentkinja.

- To je jedan bol stezanja materice, kontrakcije kada vas boli ceo stomak, taj bol se širi pozadi u leđa, nekad u prepone, bukvalno sve vas boli i bol se pojačava do potpune dilatacije, odnosno to traje satima - kaže dr Paštar načelnik anestezije i intenzivne terapije u GAK "Narodni front".

Satima ume da boli i zub. A kada boli zub boli i cela glava. Ko je hrabriji u borbi sa ovim bolom i kako stomatolozi uspevaju da zadrže pacijente u stolici?

- Žene kažu da se plaše, dok muškarci to ne žele da priznaju, ali ja po njihovim reakcijama vidim da su uplašeni i da prosto nekako bol manje trpe. Tako da je bilo i hvatanja za ruke i skakanja iz stolice, svakakvih situacija je bilo - priča stomatolog Boris Stamenković.

Svakakvih situacija ima i u kozmetičkim salonima. Iako su žene procentualno više zastupljene, posete muškaraca pamte se kao anegdote, naročito kada je reč o uraslim noktima, uklanjanju bubuljica i depilaciji.

- Kod njih obavezno pratimo način disanja, znači mi kad nanesemo vosak i stavimo traku i pre nego što povučem vosak, ja ih dobro pripremim, kažem im da udahnu i pre nego što povučem da izdahnu. Čude se prvo, međutim samo posle u jednom momentu čujete: 'Čekaj, čekaj da udahnem' - navodi kozmetičarka Maja Srdanov.

Bol je subjektivna stvar, a koliki je stepen bola pacijenti ocenjuju na skali. Tako smo bar učili u školi. Ipak, stručnjaci sa Univerziteta Stanford u Kaliforniji tvrde da žene imaju veću toleranciju na bol, posebno kada je reč o reumatskim bolovima i napadima migrene. Zašto je to tako?

- Drugačiji je nadržaj receptornog sistema. Bukvalno to je neurofizološki mehanizam koji je kod žena na drugačijem nivou i drugačije se luče hormoni i nadržaji i sve, tako da žene mogu mnogo više da podnesu bol nego muškarci - objašnjava doktor Vladan Milošević, specijalista anesteziologije sa reanimatologijom u bolnici "Atlas".

A da li su žene osetljiviji i slabiji pola kada je reč o psihičkom bolu, odgovor daje psihoterapeut.

- U psihoterapijskim kancelarijama se češće viđaju žene i onda bi neko mogao da izvuče zaključak na osnovu toga da one trpe veću bol i da se zato češće javljaju psihoterapeutima. Međutim, to ne mora biti tačno zato što dugi nalazi kažu da takođe žene lakše pričaju o tome i lakše traže pomoć i da je to možda glavni razlog što ih ima više kod pshioterapeuta, a ne to što su povredivije i osetljivije - tvrdi psihoterapeut Fedor Munižaba.

I tako je saldo sledeći: žene mogu da istrpe veći bol, izdržljivije su, ali su muškarci snažniji. Mada ni to ne mora uvek da bude pravilo.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još