Vraćene medalje sprinterkama iz SAD

LOZANA, 16. jula 2010. (Beta-AP) - Sedam atletičarki iz SAD dobiće nazad olimpijske medalje osvojene 2000. godine u Sidneju koje su im bile oduzete zato što je članica njihovih štafeta Merion Džons bila dopingovana.

Sud za arbitražu u sportu u Lozani danas je poništio odluku Medjunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da dve štafete diskvalifikuje sa Olimpijskih igara u Sidneju.

Sud u Lozani je ocenio da atletska pravila 2000. godine nisu propisivala da se timovi kažnjavaju zbog dopingovanja jednog člana ekipe.

Tročlano veće suda priznalo je da bi ovakva odluka mogla da se shvati kao nepravedna s obzirom da ostale štafete nisu imale nijednu prestupnicu u svom sastavu, ali je istaklo da presuda može da bude donesena samo na osnovu tadašnjih propisa.

Medalje će tako natrag dobiti članice šampionske štafete 4x400 metara Džerl Majls-Klark, Monik Henagan, Lataša Kolander Klark  Andrea Anderson

Bronzane medalje u štafeti 4x100 metara osvojile su Kristi Gejns, Tori Edvards, Nensin Peri i Pešn Ričardson. Samo se Perijeva nije žalila na odluku MOK-a.

Medalju neće dobiti ni Marion Džons, koja je 2007. godine priznala da je bila dopingovana u Sidneju zbog čega su joj oduzeta i zlatna odličja u trkama na 100 i 200 metara, kao i bronza u skoku u dalj.

Pogledajte još