Odbio sam ponude za mesto selektora Engleske

BEOGRAD, 17. jula 2010. (Beta) - Trener Mančester junajteda Aleks Ferguson rekao je da je u dva navrata odbio ponudu da postane selektor fudbalske reprezentacije Engleske.

Ferguson (68) nije otkrio kada mu je ponuđen posao selektora, a mediji spekulisu da je Fudbalski saveza (FA) želeo da škotski trener 1996. godine zameni Terija Venejblsa, ali Glena Hodla, tri godine kasnije.

"U nekoliko navrata ponuđeno mi je da budem selektor Engleske, ali to naravno nije dolazilo u obzir. Mislim da je to užasan posao, a pritom imam veliki 'nedostatak' pošto sam Škotlanđanin. To je važna stvar, bez obzira kako gledate na stvari", rekao je Ferguson britanskim medijima.

Takmičenje na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi Engleska je završila u osmini finala, porazom od Nemačke od 1:4. Ferguson smatra da je dugo takmičenje u Premijer ligi imalo uticaj na nastupe reprezentativaca.

"Sezona u Engleskoj je naporna. Na primer, u decembru igramo osam ili devet utakmica, iako je to najgore vreme u godini, pošto su tereni sve teži. U drugom delu sezone većina igrača ima nekih problema", rekao je on.

"Zbog važnih utakmica igrači ne odustaju i kada na kraju sezone u domaćim ligama počne Svetsko prvenstvo, fudbaleri nisu 100 odsto spremni. Potreban im je odmor kako bi vratili snagu", dodao je 68-godišnji trener.

Ferguson veruje da mnogi "veliki" igrači nisu dobro igrali na Mundijalu zbog velikog pritiska i očekivanja stručnih štabova ali i navijača.

"Svi glavni igrači od kojih se očekivalo mnogo na Svetskom prvenstvu, kao što su (Lionel) Mesi i (Kristijano) Ronaldo, su loše odigrali. Svi su na početku očekivali da to bude Vejnov (Runi) turnir, ali nemojte zboraviti da on nema mnogo iskustva na Mundijalu",
rekao je trener Junajteda.

"Mnogo igrača će samo jednom igrati na Svetskom prvenstvu, ali Vejn će imati još prilika i uz potrebno iskustvo, biće još bolji", dodao je Ferguson.

Pogledajte još