Josipović: Vidljiva uzlazna linija u odnosima dve zemlje

BEOGRAD, 18. jula 2010. (Beta) - Hrvatski predsedik Ivo Josipović, koji danas dolazi u prvu zvaničnu posetu Beogradu, izjavio je da je dovođenje odnosa Srbije i Hrvatske na najviši nivo jedan od najvažnijih zadataka svih koji se bave politikom.

Josipović je u intervju za današnju Politiku ocenio da su odnosi dve zemlje sve bolji i bolji i dodao da podržava ideju da građani obe zemlje granicu prelaze s ličnom kartom.

"Popravljanje odnosa, njihovo dovođenje na najviši nivo, jedan je od najvažnijih zadataka svih nas koji smo u politici zato što je to na dobrobit dve države, za razvoj politike regionalne sigurnosti i radi trgovine, nauke, obrazovanja, pa i ljudskih odnosa onih koji imaju prijatelje i rodbinu s jedne i druge strane granice", kazao je hrvatski predsednik.

"Mislim da je važna prekretnica bio sastanak predsednika (Borisa) Tadića i mene u Opatiji, a posle toga smo se više puta našli. Ono što je važno jeste i da su dve vlade počele s intenzivnijim radom, posebno na pitanjima koja su otvorena", kazao je Josipović.

On je ocenio da su odnosi dve zemlje, bez obzira na to što ima još dosta otvorenih pitanja koja se moraju resiti, "u vidljivo uzlaznoj liniji".

Predsednik Hrvatske je kao prioritete naveo pitanja vezana za rešavanje problema ljudi - izbeglica i nestalih, kao i privredu i privrednu saradnju jer, kako je rekao, ona je ta koja ce dati hleb i s jedne i s druge strane granice.

"Ima, naravno, i drugih pitanja - od onih umetnina odnetih iz Hrvatske, pitanje granica koje moramo rešiti kad-tad, različitih drugih oblika saradnje koji su mogući, a posebno ono što ističem i u čemu su napravljeni veliki koraci, jeste borba protiv organizovanog kriminala u regionu", kazao je Josipović.

alo/dar

Pogledajte još