Šećer postao jak izvozni adut

Od početka januara do kraja jula ove godine izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije uvećan je za 43,3 odsto u odnosu na isti period lane, odnosno na 904 miliona dolara, a spoljnotrgovinski suficit u agraru dostigao je 309,4 miliona dolara. Uvoz je uvećan za 19,9 odsto, odnosno na 594,6 miliona dolara, navedeno je u saopštenju Privredne komore Srbije.

„Pokrivenost“ uvoza izvozom je 152 odsto. U ukupnom robnom izvozu Srbije agrar učestvuje sa 18,8 odsto, a u uvozu sa 6,2 odsto. Poljoprivredni proizvod s najznačajnijim udelom u izvozu je rafinirani šećer od šećerne repe, kojeg je izvezeno 98.980 tona, u vrednosti od 79,4 miliona dolara, naveo je istraživač−saradnik u Centru za naučnoistraživački rad PKS Vojislav Stanković. 

Šećer se nalazi na četvrtom mestu među 100 rangiranih proizvoda domaće privrede po ostvarenoj vrednosti izvoza. Na šestom mestu je merkantilni kukuruz sa 390.729 tona u vrednosti od 65,4 miliona dolara. Značajni izvozni proizvodi su i obična i tvrda pšenica, u vrednosti od 39,2 miliona dolara i 27,9 miliona dolara, kao i voće i povrće u ukupnoj vrednosti od 232,8 miliona dolara. 

Od poljoprivrednih proizvoda u Srbiju su najviše uvozene cigarete − u vrednosti od 21,7 milion dolara i, kao i obično, grupa „nekonkurentnih“ proizvoda − sirova kafa u vrednosti od 38,7 miliona dolara, banane 28,4 miliona dolara i sveže pomorandže u vrednosti od 21,7 milion dolara. Srbija je ostvarila dobar izvoz zahvaljujući pogodnostima preferencijalnog statusa na tržištu Evropske unije, ostvarenoj liberalizaciji u razmeni sa zemljama zapadnog Balkana posredstvom CEFTA sporazuma i višim izvoznim cenama, posebno kukuruza i pšenice, navedeno je u saopštenju PKS. („Pregled“)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.